Za vedno se je poslovil akademik Ciril Zlobec, pesnik, romanopisec, prevajalec, novinar, urednik, politik, ki je leta 2006 postal častni doktor Univerze na Primorskem. 

Vir: www.upr.si

V nadaljevanju objavljamo predstavitev, zapisano ob podelitvi častnega naziva na tedanji Slovesni akademiji UP marca 2006. 

"Kot devetorojenec se je rodil 4. julija 1925 v kraških Ponikvah v družini Alberta Zlobca in njegove žene Antonije Fabijan, "nežne, globoko verne Tomajke", kot je sam zapisal. Njegovo otroštvo je zaznamovala fašistična okupacija Primorske. Pljunek mimoidečega Italijana v Cirilovi otroški obraz v takrat fašističnem Trstu - le za to, ker se je z očetom pogovarjal slovensko - je neizbrisno zaznamoval ponosnega Kraševca v borbi za slovenski jezik in kulturo. Tudi v vojnem času, ko je bilo prepovedano govoriti slovensko, je bil Ciril leta 1941 izključen iz semenišča v Kopru, ker so odkrili, da piše pesmi v slovenščini. Kljub grenkim izkušnjam je prav Ciril Zlobec, pozneje, po končanem študiju slovenistike na Univerzi v Ljubljani, kot urednik, kulturnik, politik in akademik postal ambasador domače ustvarjalnosti v svetu ter posrednik med slovensko in italijansko ustvarjalnostjo. "Osvoboditev izpod fašizma," je dejal v nekem intervjuju, "me je hkrati rešila vsakršnega sovraštva do tako ljubljenega jezika in poezije (italijanščina)". Ciril Zlobec je sledil sebi; iz globokega spoštovanja do lepote in umetnosti je zmogel sovraštvo pretopiti v ljubezen, kar je lastnost le resnično velikih posameznikov. V materinščino je prevedel vrhunske pesnike in številne italijanske prozaiste, sam pa je najbolj prevajan slovenski pesnik v italijanščini...

Nadaljevanje na spletni strani Univerze na Primorskem