Alumni ambasadorka

Anja Mugerli

Predstavitev

Zakaj ste se odločili za študij na UP FHŠ? Kaj vas je pritegnilo k študiju na Univerzi na Primorskem? In zakaj študij Slovenistike?

Po zaključenem diplomskem študiju slovenistike na Univerzi v Novi Gorici (2010) sem si želela najti službo na svojem področju in načeloma sem mislila, da sem s študijem zaključila. Potem pa sem izvedela, da se s študijskim letom 2011/2012 na UP FHŠ začenja nov študijski program v sklopu slovenističnega oddelka, in sicer Uprizoritvene študije in kreativno pisanje. Pisanje me je spremljalo od zmeraj, to je bilo tisto, kar sem najraje počela, in po pridobljeni diplomi sem si zadala, da poskusim narediti nekaj iz dejavnosti, ki sem jo do tedaj prakticirala le v prostem času. S pisanjem sem se hotela ukvarjati poklicno. Novico o novem študijskem programu na UP FHŠ sem zato pospremila z velikim navdušenjem, in s študijskim letom 2011/2012 sem postala študentka UP FHŠ. Tako od predavanj kot od profesorjev sem si ogromno obetala in z veseljem lahko potrdim, da – kljub skromnemu vpisu in posledično okrnjenemu številu predavanj – nisem bila razočarana. Na študij na FHŠ imam zelo lepe spomine.

Delate na področju, ki je neposredno povezano z vašim študijem. Katera znanja, ki ste jih pridobili med študijem, vam koristijo pri sedanjem delu?

Moja dolgoletna želja, da bi se s pisanjem ukvarjala poklicno, se je uresničila. Do sedaj sem izdala tri knjige, dve kratkoprozni zbirki in roman. V prvi vrsti bi rekla, da sem se med študijem naučila kritično brati svoja besedila in jih piliti. Veliko znanja sem pridobila na področju naratologije in pripovednih tehnik in kako jih uporabljati. Znanja pa ne uporabljam le pri svojem pisanju, temveč tudi pri vodenju delavnic kreativnega pisanja, torej ga na nek način delim naprej. Poleg kreativnega pisanja pa sem med študijem na FHŠ pridobila veliko znanja tudi na drugem področju, s katerim se poklicno ukvarjam, tj. lektoriranje. V sklopu modula kreativno pisanje smo imeli na voljo nekaj izbirnih predmetov iz študija slovenistike in med drugim sem izbrala tudi predmet Lektoriranje, kjer smo študenti oz. študentke pridobile zares veliko praktičnih izkušenj in znanja.

Kaj vam je pri vašem delu najbolj všeč?

Moje delo obsega več področij, od procesa, med katerim prozno delo nastaja, do priložnosti, ko svoje delo predstavim občinstvu oziroma bralcem, vmes pa je še veliko stopenj. A čeprav je občutek, ko svojo knjigo končno držiš v rokah, nadvse zadovoljujoč, imam vsekakor najraje samo pisanje, torej kreativni proces, to je zame zelo osvobajajoče.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Letos me čaka še nekaj predstavitev kratkoprozne zbirke Čebelja družina, ki je lani prejela nagrado Evropske unije za književnost, poleg tega pa tudi dve umetniški rezidenci, in sicer na Dunaju ter v Lihtenštajnu. Trenutno pa zaključujem svojo četrto knjigo oz. drugi roman, ki naj bi izšel naslednje leto, česar se zelo veselim.

Skip to content