Alumni ambasadorka

Tjaša Likar

Predstavitev

Zakaj ste se odločili za študij na UP FHŠ? Kaj vas je pritegnilo k študiju na Univerzi na Primorskem? In zakaj študij Antropologije in kulturnih študijev?

UP FHŠ je bila ena izmed, in danes verjamem, da obenem tudi najsrečnejša možnost za nadaljevanje šolanja po gimnaziji v Ajdovščini. Vedno me je zanimal človek, njegovo obnašanje, delovanje v družbi. In ko sem pri izbiranju študija in ob oddaji vpisnice še zadnji moment preletela opis študija in predmetnik, je nekaj v meni reklo, da je to tisto pravo. Pa še ob morju je. J
Pri antropologiji in kulturnih študijih me je navdušil predvsem holističen in kritičen pristop ter nenehno prepletanje z drugimi družboslovnimi vedami. Tako sem s študijem “nahranila” tudi radovednost s področja psihologije, filozofije, sociologije, kar je dodatno omogočal tudi sistem izbire zunanjih predmetov iz drugih smeri. Poleg narave študija so nas k kritičnemu razmišljanju in refleksijam spodbujali tudi sami profesorji, in ozračje, ki je vladalo na fakulteti, je bilo vzpodbudno Šele, ko se danes obrnem nazaj v čas študija povsem dojamem, kaj vse je študij ponujal. Da bi se z današnjim zavedanjem našla spet v obdobju študentskih let, bi ponujene študijske možnosti izkoristila v vsej svoji polnosti.
Če vse strnem v tri besede, bi študij na UP FHŠ opisala kot povezovalen, kritičen in vzpodbuden, vsekakor tak, ki ne ukaluplja.

Delate na področju, ki je posredno povezano z vašim študijem. Katera znanja, ki ste jih pridobili med študijem, vam koristijo pri sedanjem delu?

Delam v Turističnem združenju Izola, ki ima vlogo destinacijske management organizacija. Ukvarjamo se z upravljanem destinacije, razvojem novih turističnih produktov in doživetij, marketingom in nenazadnje tudi z informiranjem. V doživetja in zgodbe vključujemo predvsem lokalno kulinariko in dediščino, oboje pa je neločljivo povezano tudi z ohranjanjem okolja – tako naravnega kot tudi družbenega. Glede na to, da sama delam predvsem na področju stikov z javnostmi in projektih, mi v mojem delu prideta prav širina, ki sem jo razvila tekom študija, in občutek za povezovanje ter razumevanje sogovornika. In prav paleta ljudi, s katerimi sem vsakodnevno v stiku, je zelo raznolika. Od turističnega gospodarstva, do novinarjev, projektnih partnerjev pa vse do stroke in lokalnega okolja. Zanimivo je, da me je prav delo na TZI ponovno povezalo tudi s UP FHŠ, s katero smo razvili eno izmed naših uspešnih zgodb, in sicer doživetje Rimski okusi pod zvezdami.

Kaj vam je pri vašem delu najbolj všeč?

Tako kot sem omenila, da študij na UP FHŠ ni ukalupljal, tako je tudi z mojim delom, ki mi ponuja širino – naj bo to v razmišljanju ali samem delovanju. Daje mi možnosti za poslovni, posledično pa tudi osebnostni razvoj. Predvsem v samem začetku, ko sem bila po daljši bolezni izključena iz delovnega procesa in socialnega okolja, me je večkrat potisnilo iz cone udobja, a po uspešno zaključeni nalogi prineslo dodatno vzpodbudo in poklicno samozavest. Izrednega pomena je zame tudi fleksibilnost, raznolikost in svoboda, ki jo imam v snovanju delovnega procesa. Dan ni enak dnevu in prav to je eden izmed razlogov, da zjutraj odidem z nasmehom. In seveda dejstvo, da smo izjemna ekipa, ki se med seboj podpira, dopolnjuje in pred sabo vidi izzive.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Sem precej intuitivna oseba, ki se velikokrat prepušča možnostim, ki jih življenje prinaša. Seveda pa te možnosti iščem v okviru svojih prioritet in vrednot. Želim si širiti socialno mrežo in rasti na področju dela, ki ga trenutno opravljam. Izrednega pomena je zame tudi osebnostni razvoj, saj močno verjamem, da je izpopolnjen posameznik tudi srečen posameznik, ki uspešno krmari skozi življenje in daje tudi drugim. In prav slednje je eden izmed temeljev moje prihodnosti, h kataremu se nagibam. Dajati sebe preko osebne izkušnje, znanja, posredno ali neposredno. Ena izmed stvari, ki me čakajo v prihajajočem letu (2023) je tudi predsedovanje Lions Klubu Izola-Isola. Do takrat pa bom nabirala izkušnje, kovala načrte za naše družbeno orientirane akcije. Poleg tega pa si želim si tudi več pisati (zase in za druge) in se izpopolniti na področju komuniciranja.

Skip to content