Domov 5 Dogodek 5 Agrarne skupnosti v zgodovini in sedanjosti: Ko evropske raziskave srečajo lokalno skupost

Agrarne skupnosti v zgodovini in sedanjosti: Ko evropske raziskave srečajo lokalno skupost

20. septembra, 2022

V okviru projekta Evropska noč raziskovalcev v organizaciji Univerze na Primorskem Fakultete za humanistične študije se bo zgodovinarka Giulia Beltrametti iz Torina srečala z lokalno skupnostjo in strokovnjaki, ki jih zanima tematika kolektivnega upravljanja naravnih virov.

V zadnjih letih smo v Sloveniji priča revitalizaciji tradicionalnih agrarnih skupnosti, ki so imele pogosto poleg nalog gospodarjenja z zemljišči in gozdovi vlogo prenove jedra skupnosti. Njim je posvečen evropski projekt OCHER. Lastniki skupne dediščine. Skupna zemljišča, okolje in pravice v evropskih gorah (18. – 20. stoletje, projekt št. 101033368, financira ga Evropska skupnost v okviru Obzorja 2020), katerega vodja je Giulia Beltrametti. Srečanje v Matavunu bo priložnost, da raziskovalka deli z vsemi zainteresiranimi prve rezultate te zgodovinske in antropološke raziskave na slovenskem Krasu.

Predstavljeni bodo arhivski dokumenti in slike, o katerih bo tekla razprava. Raziskovalki, ki sodelujeta pri projektu (Giulia Beltrametti in Katja Hrobat Virloget), bosta veseli, če bodo člani lokalne skupnosti pripravljeni deliti kakšne zgodbe. Protagonisti srečanja bodo tudi člani strokovnega osebja Parka Škocjanske jame, ki je skupaj s Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem so-nosilec novo potrjene prestižne UNESCO-ve Katedre za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini.
Dogodek se bo odvijal v petek, 30. 9. 2022 ob 14.30 pri Parku Škocjanske jame, Pr Nanetovih, Matavun 8.

Lepo vabljeni vsi, ki vas zanima ali želite deliti svoje znanje o agrarnih skupnosti na Krasu.

Dogodek z majhno pogostitvijo je brezplačen in ni potrebna rezervacija (čeprav je vseeno zaželena potrditev prek e-pošte na giulia.beltrametti@fhs.upr.si). Predstavitev bo v italijanščini s slovenskim prevodom.

Arhiv prispevkov in dogodkov
KONTAKT

Služba za promocijo in vseživljenjsko učenje

Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije
Titov trg 5, 6000 Koper

promocija@fhs.upr.si
+386 (0)5 663 77 46

Skip to content