Domov 5 Dogodek 5 Donna Leon and Ecocriticsm: gostujoče predavanje Aine Vidal-Pérez

Donna Leon and Ecocriticsm: gostujoče predavanje Aine Vidal-Pérez

6. junija, 2022

Oddelek za uporabno jezikoslovje vabi na gostujoče predavanje Aine Vidal-Pérez, na katerem bo skozi perspektivo v literarni vedi precej nove metode, tj. ekokritištva, predstavila delo pisateljice Donne Leon.

Donna Leon je leta 2017 izdala Earthly Remains. V tem romanu, šestindvajsetem naslovu v njeni kriminalistični seriji, v kateri igra slavni komisar Guido Brunetti, se policist sooča z veliko korporacijo za ravnanje s strupenimi odpadki, ki ogroža beneški ekosistem, Sredozemsko morje. Z združevanjem študij kriminalistične fantastike in ekokritike bo Aina Vidal-Pérez predstavila, kako roman razkriva, da nove oblike globalnega okoljskega tveganja in upravljanja ter njihovo dojemanje zahtevajo nove oblike izražanja in analize, vzpostavljajo pa tudi nov žanr eko-kriminalke.

Predavanje bo 7. junija ob 17. uri v predavalnici Maestral 1.

Aina Vidal-Pérez je diplomirala iz španske filologije na Universitat de València in magistrirala iz humanistike na Universitat Oberta de Catalunya (UOC) v Barceloni. Trenutno opravlja doktorat iz informacijske družbe in družbe znanja na UOC in je del raziskovalne skupine za globalne literarne študije (GlobaLS). Ima doktorsko štipendijo (FI 2019), ki jo financirata vlada Katalonije in Evropski socialni sklad. Njena doktorska disertacija z naslovom “Globalni Mediteran. Predstave obale v krizi v sodobnem romanu (1990-2020)” proučuje literarne predstavitve sredozemske obale v globalni dobi. S to raziskavo se umešča v nove okvire globalnih literarnih ved in želi prispevati k novejšim raziskavam o romanu ter vse večji razpravi na področju prostorskih reprezentacij in ekokritike.

Arhiv prispevkov in dogodkov
KONTAKT

Služba za promocijo in vseživljenjsko učenje

Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije
Titov trg 5, 6000 Koper

promocija@fhs.upr.si
+386 (0)5 663 77 46

Skip to content