Domov 5 Dogodek 5 Odprtje razstave Modernistični Koper

Odprtje razstave Modernistični Koper

5. julija, 2024

V Mali loži pod oboki Pretorske palače bodo od 10. julija predstavljeni načrti in urbanistični projekti modernističnega Kopra skozi tri časovna obdobja. Otvoritev razstave Modernistični Koper – Capodistria Modernista, ki jo prirejajo Pokrajinski arhiv Koper, Mestna občina Koper in Fakulteta za humanistične študije, bo v sredo, 10. julija, ob 13. uri.

Modernizem v arhitekturi obsega več tako imenovanih “modernih gibanj” ali modern movements, kot jih je poimenoval sloviti arhitekturni zgodovinar Charles Jencks. Skupni imenovalec vseh pa je iskanje novih, tudi radikalno novih odgovorov v arhitekturi na vprašanja, ki jih je postavila modernizacija družbe in sveta.

V severno Istro, posebej pa v Koper, je celovite rešitve v duhu modernizma prinesel šele čas po drugi svetovni vojni. Zaradi samosvojega političnega razvoja povojne Istre, posebno zaradi obstoja cone B Svobodnega tržaškega ozemlja, povojna arhitektura in urbanizem danes predstavljata samosvoj pojav znotraj slovenske arhitekture.

Razstava osvetli in razgrne načrte in urbanistične projekte »modernističnega Kopra« preko treh sklopov smiselno zaokroženih v časovnih obdobij: Čas cone B Svobodnega tržaškega ozemlja (1947–1954), Prva leta po priključitvi Jugoslaviji (1954–1957), Čas Eda Mihevca (1957–1967).

Razstavo si bo mogoče ogledat vse do 13. avgusta. Avtorice razstave so Neža Čebron Lipovec, Vesna Pajić in Nada Čibej.

Zadnji dogodki
Kontakt

Služba za promocijo in vseživljenjsko učenje

Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije
Titov trg 5, 6000 Koper

promocija@fhs.upr.si
+386 (0)5 663 77 46

Skip to content