Domov 5 Dogodek 5 Zgodovinska pomlad: The Long Transformation -Two Shipyards Between Socialism and the EU

Zgodovinska pomlad: The Long Transformation -Two Shipyards Between Socialism and the EU

30. aprila, 2022

Oddelek za zgodovino Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem vabi na ZGODOVINSKO POMLAD 2022 - Ciklus vabljenih predavanj in predstavitev novih znanstvenih publikacij.

The Long Transformation -Two Shipyards Between Socialism and the EU, predavanje s predstavitvijo knjige v angleškem jeziku

Ponedeljek, 9. maj 2022, ob 13.00, v predavalnici Levant 4 (UP FHŠ)

O PREDAVANJU
Gostujoči predavatelj bo na podlagi svojih raziskav o ladjedelništvu v Jugoslaviji oz. na Hrvaškem in na Poljskem predlagal nov način razumevanja transformacije iz socialističnih v tržna gospodarstva. Ugotavlja, da so bila socialistična gospodarstva pod močnim vplivom globalnih poslovnih dinamik, konec komunistične oblasti pa ni privedel tudi do umika države iz gospodarstva. Priključitev Evropski uniji predavatelj vidi kot konec obdobja postsocializma, današnje dinamike pa osvetljuje v okviru vzpona Kitajske na vrh svetovne industrije.

Dr. Ulf Brunnbauer je direktor Inštituta za raziskovanje vzhodne in jugovzhodne Evrope (Leibniz-Instituts für Ost- und Südosteuropaforschung) ter predstojnik katedre za zgodovino jugovzhodne in vzhodne Evrope v Regensburgu. Doktoriral je na univerzi v Gradcu, habilitacijo pa opravil na Svobodni univerzi v Berlinu (Freie Universität Berlin). Ukvarja se s socialno zgodovino jugovzhodne Evrope v 19. in 20. stoletju, predvsem pa z zgodovino migracij, družine in dela. Je avtor vrste monografij (nazadnje v soavtorstvu In den Stürmen der Transformation. Zwei Werften zwischen Sozialismus und EU, 2022), znanstvenih člankov ter urednik številnih zbornikov (nazadnje skupaj z Johnom Lampejem The Routledge Handbook of Balkan and Southeast European History, 2021).

Dogodki so namenjeni študentom in sodelavcem univerze ter širši javnosti.

Vljudno vabljeni!

Spletna stran oddelka: https://www.fhs.upr.si/sl/oddelki/oddelek-za-zgodovino,

Kontakt: lev.centrih@fhs.upr.si

Arhiv prispevkov in dogodkov
KONTAKT

Služba za promocijo in vseživljenjsko učenje

Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije
Titov trg 5, 6000 Koper

promocija@fhs.upr.si
+386 (0)5 663 77 46

Skip to content