Oddelek za medijske študije

Arhiv dogodkov

Pretekli dogodki

Učitelji in študentje so zaznamovali številne projekte in iniciative, od ustanovitve lastnih medijev, uprizoritvenih dogodkov, multimedijskih postavitev, fotografskih razstav, izdelav reportaž in dokumentarnih filmov, raziskovalnih nalog do akcij solidarnosti. Izpostavljamo nekaj projektov in dosežkov:

 • Raziskave in kampanja Katere medije spremljamo in katerim zaupamo?

Študentje 2. in 3. letnika 1. stopnje so pod mentorstvom Sandre Bašić Hrvatin v študijskem letu 2021/2022 izvedli raziskavo o tem, iz katerih medijev mladi pridobivajo novice o družbeno-političnem dogajanju in koliko zaupajo različnim medijem (od televizije do časnikov in družbenih omrežij). Rezultate raziskave so predstavili 6. 6. 2022 na UP FHŠ.

 • Razstava fotografij 100 dni samote ali kako ne postati influencer/ka

Razstava je bila rezultat projektnega dela pri predmetu 2. stopnje Vizualne komunikacije (nosilec: Ernest Ženko). Študenti/ke so se pod mentorstvom Ernesta Ženka posvečali vprašanjem ontologije fotografskega medija ter v 100 dneh posneli po 100 fotografij na izbrano temo in jih redno objavljali na svojem profilu na Instagramu pod ključnikom #vk201920 (datum razstave: 29. 1. 2020).

 • Ustanovitev študentskega časopisa Humanist

Študent magistrskega študijskega programa Komuniciranje in mediji Matej Zupanc je še z nekaj študenti v študijskem letu 2018/2019 ustanovil študentski časopis Humanist, katerega prvi urednik, postavljalec in oblikovalec je bil v letih 2019-2021.

 • Kratki dokumentarni film Barufe po istrsko

Gre za študentski avdiovizualni izdelek (scenaristka: Sabrina Husejnović, montažer: Emanuel Lipovac), ki so ga študenti/ke predmeta Avdiovizualni praktikum (nosilec: Vlado Kotnik) pod mentorstvom Karmen Medica ter v sodelovanju z RTV Slovenija, Gledališčem Koper in društvom PINA ustvarili na podlagi gledališke predstave Barufe, komedije o življenju ribiških družin (premiera: 22. 5. 2018).

 • Objava razširjenega članka v časopisu Dnevnik

Študent magistrskega študijskega programa Komuniciranje in mediji je v časopisu Dnevnik 21. aprila 2018 objavil razširjeni članek »Politična korektnost kot poskus preusmeritve pozornosti« (link do članka: https://www.dnevnik.si/1042819268)

 • Dokumentarec Studio YouTube

Januarja 2018 je študentka magistrskega študijskega programa Komuniciranje in mediji Daša Potokar uspešno zagovarjala svojo magistrsko nalogo v obliki študijskega dokumentarca Studio YouTube: Aspekti glasbene kulture naredi sam na Slovenskem (mentor: Vlado Kotnik; somentor: Miran Zupanič). Gre za drugo tovrstno avdiovizualno magistrsko delo na UP FHŠ (link do dokumentarca: https://www.youtube.com/watch?v=6M2zbNQYjGU).

 • Delavnica Transspolnost: Nevidni spol in medijska vidnost

Predavatelja oddelka Vlado Kotnik in Tadej Praprotnik ter študentka magistrskega študijskega programa Komuniciranje in mediji Alja Šavle so 13. aprila 2017 izvedli delavnico Transspolnost: Nevidni spol in medijska vidnost. Šlo je za prvi organiziran akademski dogodek o transspolnosti na Univerzi na Primorskem.

 • Dokumentarec Viniliada

Septembra 2016 je študentka magistrskega študijskega programa Komuniciranje in mediji Maja Šetinc uspešno zagovarjala svojo magistrsko nalogo v obliki študijskega dokumentarca Viniliada: Življenje gramofonskih plošč (mentor: Vlado Kotnik; somentor: Miran Zupanič). Avtorica dokumentarca je za ta dosežek leta 2017 prejela fakultetno Bartolovo nagrado za študente. Izdelek predstavlja prvo tovrstno avdiovizualno magistrsko delo na UP FHŠ (link do dokumentarca: https://www.youtube.com/watch?v=zU17yQqAiaQ).

 • Ustanovitev medijskega spletišča Medijska komuna

Skupina angažiranih študentk in študentov oddelka je v študijskem letu 2015/2016 ustanovila medijsko spletišče študentk in študentov Univerze na Primorskem Medijska komuna.

 • Zmagoviti esej na natečaju Evropske komisije

Študentka 3. letnika študijskega programa 1. stopnje Medijski študiji Ana Škreblin Pirjevec je maja 2015 zmagala na natečaju Evropske komisije za najboljši pisni izdelek “Tako podobni, tako različni, tako evropski” (link do eseja: http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/press_corner/writing-competition/winners/writing_competition_winner_slovenia.pdf).

 • Članstvo v žiriji Beneškega filmskega festivala

Študentka magistrskega študijskega programa Komuniciranje in mediji Maja Šetinc je v študijskem letu 2014/2015 bila članica žirije na Beneškem filmskem festivalu v okviru iniciative Evropskega parlamenta 28 Times Cinema.

 • Souredništvo izdaje zbornika Zbrana dela Primoža Trubarja IX

Študentka magistrskega študijskega programa Komuniciranje in mediji Maja Šetinc je v študijskem letu 2014/2015 v sodelovanju z urednikom in mentorjem Jonatanom Vinklerjem souredila zbornik Zbrana dela Primoža Trubarja IX: “Primož Trubar: Hišna postila 1595” (Ljubljana: Pedagoški inštitut, 2015).

 • Medijska kampanja Posodi svojo nogo

Sodelovanje pri kampanji Posodi svojo nogo (akcija ozaveščanja o posledicah uporabe protipehotnih min) v okviru predmeta Trženje in tržno komuniciranje (nosilka: Sandra Bašić Hrvatin), za kar je celoten razred študentov/k v štud. letu 2012/2013 prejel Bartolovo priznanje za nadpovprečen dosežek na področju obštudijskih dejavnosti in prispevek k uveljavljanju fakultete.

Skip to content