Domov 5 Oddelki 5 Oddelek za antropologijo in kulturne študije 5 Med spominom in pozabo: Kraji spomina iz časa 2. svetovne vojne

Med spominom in pozabo: Kraji spomina iz časa 2. svetovne vojne

21. oktobra, 2022

Med 14. in 17.10. 2022 so v Trstu in Kopru potekali mednarodni študijski dnevi v okviru projekta "Med spominom in pozabo" /Beyond memory and oblivion, ki je del evropskega programa CERV: Državljani, Enakost, pravice, Vrednote.

Dva dneva večdnevnega srečanja sta potekala na različnih lokacijah koprske občine (Bertoki, Marezige), kjer sta kot vabljeni predavateljici sodelovali tudi doc. dr. Neža Čebron Lipovec in izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget, ki sta v nedeljo 16.10. za skupino mednarodnih udeležencev izvedli dve predavanji o disonancah v dediščinskih ter spominskih diskurzih v Istri. V ponedeljek 17.10. pa je doc. dr. Neža Čebron Lipovec gostovala tudi na okrogli mizi, posvečeni izzivom ohranjanja krajev spomina na tragedije 2. svetovne vojne, posebej na fašistično nasilje, katerih najodličnejši primer je arhitektonski spomenika Edvarda Ravnikarja na mestu fašističnega koncentracijskega taborišča Kampor na Rabu. Ostali gostje okrogle mize so bili Irena Joveva, slovenska evropska poslanka, arhitekt in predavatelj Rok Žnidaršič, predsednik ZZB Slovenije Marijan Križman ter Vesna Teršelič, direktorica centra za soočanje s preteklostjo Documenta, ki je spregovorila v imenu hrvaškega evropskega poslanca Predraga Matića.

Projekt Med spominom in pozabo je posvečen odpiranju širše razprave o evropskih politikah spominjanja in zgodovinskemu spominu malih narodov. Večdnevni istrsko-tržaški dogodek je organizirala raziskovalka Saša Petejan iz Zavoda APIS. Projekt Med spominom in pozabo: Kraji spomina iz časa 2. svetovne vojne je razvila Documenta (Hrvaška) z evropskimi partnerji: MMH Dachau in Univerzo v Regensburgu (obe Nemčija), Associazione 4704 in Topografia per la storia (obe Italija), Socialna akademija in Zavod APIS (obe Slovenija).

Skip to content