Knjižnica

Domov 5 Fakulteta 5 Knjižnica

Izobraževanje uporabnikov

Od januarja 2021 na UP UK deluje skupna informacijska služba. Njene glavne naloge so posredovanje informacij uporabnikom vseh knjižnic na UP, izobraževanje in spodbujanje informacijske pismenosti uporabnikov. Dejavnosti informacijske službe se bodo začele izvajati v februarju 2021 in se bodo zaradi trenutnih razmer v državi osredotočile na posredovanje informacij ter izvedbo izobraževanj v spletnem okolju. Dejavnosti informacijske službe UP UK bo izvajala in koordinirala Tina Lekan Kraševec iz Skupne knjižnice UP FM in UP PEF, s pomočjo vodstva UP UK in zaposlenih v posameznih knjižnicah.

Osnovne dejavnosti informacijske službe UP UK bodo redno izobraževanje in virtualna INFO točka knjižnice za uporabnike vseh knjižnic na UP.

Na spletni strani UP UK je že oblikovan zavihek z informacijami za uporabnike: https://www.upr.si/si/univerza/univerzitetna-knjiznica/izobrazevanje-uporabnikov/

Na njem bodo sproti objavljene sveže informacije. Za vprašanja uporabnikov je odprt naslednji e-naslov: izobrazevanje_uk@upr.si.

Delavnice UP UK

Vsi datumi delavnic so objavljeni na spletni strani UP UK: https://www.upr.si/si/univerza/univerzitetna-knjiznica/izobrazevanje-uporabnikov

Novost letošnjih delavnic je, da se je treba na delavnice obvezno prijaviti prek maila izobrazevanje_uk@upr.si. Če prijav ne bo, ne bo niti delavnice.

Dostop do gradiva

Ponovno je dovoljen dostop do gradiva v prostem pristopu. Knjige si na polici poiščete in izbirate sami. Če želite, jih lahko tudi predhodno naročite po e-pošti (knjiznica@fhs.upr.si) ali rezervirate v COBISSu.

Pišite nam z vašega univerzitetnega naslova (stevilka@student.upr.si). V sporočilu navedite: ime in priimek, vpisno številko, COBISS ID in signaturo gradiva, avtorja in naslov gradiva. Predhodno tudi preverite, če je gradivo prosto za izposojo.

Primer navedbe podatka iz kataloga COBISS:

Allen: Mediterranean ecogeography

COBISS.SI-ID 16966498;

911 ALLEN H.D. Mediterranean

E-viri

Vabimo vas k uporabi naših E-virov, kjer najdete številne e-knjige, spletne časopise in baze podatkov s številnimi prispevki v polnem besedilu. Uporabniki knjižnice do E-virov dostopate preko povezave:

https://www.upr.si/si/univerza/clanice/univerzitetna-knjiznica/elektronski-viri/

ali

https://www.fhs.upr.si/sl/knjiznica/informacijski-viri

Uporabniško ime in geslo sta za študente enaka vstopnim podatkom za ŠIS/VIS, za zaposlene na UP pa enaka vstopnim podatkom za UNIS.

Oddaljen dostop do e-virov preko Arnes AAI/Shibboleth avtentikacije

Oddaljen dostop do e-virov preko Arnes AAI/Shibboleth avtentikacije* je za študente in zaposlene na UP na voljo za zbirke:

EBSCOhostEmeraldJSTORNatureProQuest Academic CompleteProQuest Dissertations & Theses Global‎, PsycArticles (APA)SAGE Journals OnlineScience Direct (Search for your institution and click the name to login -> vpišemo University of Primorska), SpringerLinkTaylor & Francis SSH LibraryWeb of Science (Institutional Sign In –> v spustnem seznamu izberemo Arnes AAI Federation in potem University of Primorska), Wiley Online Library (v spustnem seznamu pod »Federation« izberemo Slovenia – ArnesAAI in potem University of Primorska).

*Oddaljen dostop preko Arnes AAI/Shibboleth avtentikacije je na podlagi enotne digitalne identitete omogočen za študente in zaposlene na UP. Po kliku na posamezno zbirko vpišemo uporabniško ime in geslo. Študenti se prijavijo s študentsko identiteto (na isti način kot v ŠIS, e-učilnico). Zaposleni na univerzi za dostop uporabijo up. ime in geslo v obliki, kot ga uporabljajo na primer za UNIS.

Informacije o dostopu so na voljo tudi na podstrani Elektronski viri na spletni strani Univerzitetne knjižnice >>

Testni dostop do zbirk SAGE Knowledge in SAGE Research Methods Video

Obveščamo vas, da je možen brezplačen dostop do nekaterih Elsevierjevih servisov. Več informacij na naslednji povezavi.

Uporabne povezave

Knjižnica

Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije
Titov trg 5, 6000 Koper

helena.lemut@fhs.upr.si
+386 (0)5 663 77 49

Skip to content