Domov 5 Dogodek 5 Bošadraga med včeraj in jutri: spominski sprehod skozi Bošadrago

Bošadraga med včeraj in jutri: spominski sprehod skozi Bošadrago

6. maja, 2024

Dobro poznate svoje mesto in njegovo zgodovino? Katere zgodbe so vam ostale v spominu? O takšnih in drugačnih vprašanjih boste lahko v četrtek, 9. maja, razmišljali na vodenem spominskem sprehodu skozi Bošedrago, na katerem boste zbirali in izmenjali utrinke o življenju nekoč v eni najstarejših četrti koprskega mestnega jedra ter spomine, ki so se oblikovali, prenašali ali pa izgubili med generacijami njenih prebivalcev.

Pomlad bodo letos ponovno obeležili urbani sprehodi v okviru globalnega festivala Jane’s Walk. Gre za približno uro in pol dolge vodene sprehode po mestnih četrtih, ki so med drugim namenjeni povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko ter spodbujanju pripadnosti območju bivanja.

Eden izmed tovrstnih dogodkov bo potekal tudi v Kopru, in sicer v četrtek, 9. maja, med 17.30 in 19.30. Zbirno mesto je parkirišče pri Dijaškem domu Koper. Sprehodili se bomo skozi Bošadrago, ki velja za eno najstarejših in najmanj spremenjenih mestnih četrti mestnega jedra Kopra.

Tu so v preteklosti živeli predvsem ribiči in koprski mestni kmetje, po drugi svetovni vojni pa je ob njeni severni obali zraslo veliko pristanišče Luka Koper. V njene hiše so se priselili novi prebivalci, delavske družine, ki so gradile novo, socialistično prihodnost regije. Mesto je medtem postalo prepoznavna turistična točka, a Bošedraga ohranja prav posebno vzdušje.

Sprehod bosta vodili organizatorki predavateljica na Fakulteti za humanistične študije UP doc. dr. Neža Čebron Lipovec in Mirella Baruca, avtorica zgodb o življenju v Kopru, ki s svojimi Štorjami sz škrinje z nostalgijo popelje ljudi nazaj v čas.

Sprehod bomo sklenili s skupnim razmislekom o prihodnosti četrti. V primeru slabega vremena bo sprehod prestavljen na nov termin, o katerem vas bomo pravočasno obvestili.

Dogodek je del aktivnosti v okviru raziskovalnega projekta Potencial etnografskih metod v konservatorstvu stavbne dediščine v spornih krajih, primer severne Istre (Z6- 3226, 2021–2023), ki ga finančno podpira razpis Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije ARIS.

Zadnji dogodki
Kontakt

Služba za promocijo in vseživljenjsko učenje

Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije
Titov trg 5, 6000 Koper

promocija@fhs.upr.si
+386 (0)5 663 77 46

Skip to content