Domov 5 Dogodek 5 Transformacije meja in mejnih območij med imperialnimi, postimperialnimi in postjugoslovanskimi tranzicijami

Transformacije meja in mejnih območij med imperialnimi, postimperialnimi in postjugoslovanskimi tranzicijami

7. junija, 2023

Mednarodna delavnica o razumevanju sodobnih meja bo potekala 15. in 16. junija 2023 na Fakulteti za humanistične študije UP v Kopru. Delavnica bo vključevala predavanja in razprave o različnih vidikih mejnih komisij, zgodovinskih primerih ter vplivu meja na politiko, gospodarstvo in življenje lokalnega prebivalstva.

Pridružite se nam na mednarodni delavnici, ki bo potekala 15. in 16. junija 2023 na Fakulteti za humanistične študije UP v Kopru.

Delavnica bo obravnavala teme temeljnih projektov “Ustvarjanje, vzdrževanje, ponovna uporaba: mejne komisije kot ključ za razumevanje sodobnih meja” (J6-2574) in “Postimperialne tranzicije in transformacije iz lokalne perspektive: slovenska mejna območja med dvojno monarhijo in nacionalnimi državami 1918-1923” (J6-1801), ter raziskovalnih programov “Politična zgodovina” (P6-0281) in “Slovenska zgodovina” (P6-0235).

Prvi dan, 15. junija, se bomo srečali v predavalnici Levant 2, kjer bomo začeli dan s kavo in rogljičkom ter uvodnim predavanjem Ivana Jeličića. Sledil bo prvi del delavnice v predavalnici Levant 3, kjer bodo predstavljene različne teme s področja mejnih komisij in njihovega vpliva na politiko, gospodarstvo in življenje lokalnega prebivalstva. Po kosilu bomo nadaljevali z drugim delom, kjer bodo obravnavane teme o pisarni za zasedeno ozemlje, avstrijsko-jugoslovanskem razmejevanju, sodobni slovensko-hrvaški meji in ustvarjanju beneško-habsburške meje v 18. stoletju. Prvi dan se bo zaključil s sklepno razpravo.

Drugi dan, 16. junija, se bomo srečali v predavalnici Levant 3, kjer bodo predstavljene teme o meji na reki Kolpi med drugo svetovno vojno, ravnanju prebivalcev z novo državno mejo na Dravskem Kozjaku in Rovinju pod italijansko vojaško oblastjo. Delavnico bomo zaključili z zaključnimi mislimi predstavnikov raziskovalnih projektov. Vabljeni, da se nam pridružite na tej pomembni mednarodni delavnici, kjer boste imeli priložnost prisluhniti zanimivim predstavitvam in sodelovati v debatah.

Prosimo, upoštevajte časovni razpored predstavitev in odmorov.

Veselimo se srečanja z vami! 

Temeljni projekt Ustvarjanje, vzdrževanje, ponovna uporaba: mejne komisije kot ključ za razumevanje sodobnih meja (J6-2574)
Temeljni projekt Postimperialne tranzicije in transformacije iz lokalne perspektive: slovenska mejna območja med dvojno monarhijo in nacionalnimi državami 1918-1923 (J6-1801)
Raziskovalni program Politična zgodovina (P6-0281), INZ
Raziskovalni program Slovenska zgodovina (P6-0235), FF UL

Podrobnosti mednarodne delavnice

Arhiv prispevkov in dogodkov
KONTAKT

Služba za promocijo in vseživljenjsko učenje

Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije
Titov trg 5, 6000 Koper

promocija@fhs.upr.si
+386 (0)5 663 77 46

Skip to content