Domov 5 Dogodek 5 V Kopru bo potekala konferenca o interpretaciji dediščine

V Kopru bo potekala konferenca o interpretaciji dediščine

15. marca, 2024

Konferenca na temo interpretacije dediščine, ki jo s skupnimi močmi organizirajo Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem, Unesco katedra in združenje Interpret Europe, bo v Koper med 21. in 24. marcem pripeljala več kot 100 mednarodnih strokovnjakov s celega sveta. Dogajanje bosta spremljali tudi dve razstavi, ki vsaka na svoj način osvetljujeta interpretacijo naše dediščine in družbe, v kateri živimo.

Srečevanje z dediščino je osnovna in vsesplošna vsakodnevna izkušnja. Interpretacija dediščine poteka na različnih lokacijah, kot so zavarovana območja, zgodovinska območja, muzeji, parki ali živalski vrtovi. Namen konference je med drugim spodbuditi razmišljanje o pomenu interpretacije dediščine kot neformalnega pristopa k izobraževanju širše javnosti, odpirati pomembna vprašanja današnjega časa, o našem odnosu do planeta in drugih ljudi.

Tema letošnjega srečanja je Sustainability: Challenging mindsets through heritage interpretation. Mednarodni strokovnjaki, ki bodo nastopili na konferenci, bodo predstavili teoretična izhodišča in dobre prakse, kako izzvati miselno naravnanost različnih javnosti ter uporabiti izkušnjo z dediščino za premišljevanje o prihodnosti.

Na dan otvoritve konference v četrtek, 21. marca, bo uvodno predavanje imela Špela Spanžel, umetnostna zgodovinarka in generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo RS.

Glavni del konference bo potekal med 22. in 24. marcem. Osrednji govorci bodo David Uzzell, Sujeong Lee in Lluis Bonet. Prisluhnili bomo zanimivim predavateljem, ki se bodo dotaknili raznolikih tem interpretacije dediščine. Dogodek bo obenem priložnost za celovito izmenjavo znanj in konstruktivno razpravo, pa tudi deljenje dobrih praks na tem področju. Popoldanski termini bodo namenjeni strokovnim ekskurzijam in obiskom zanimivih lokacij interpretacije dediščine v bližnji okolici.

Ob konferenci bodo potekale še tri razstave, ki se vsaka na svoj način dotika interpretacije  dediščine in sodobne družbe. Tako bo od 22. marca v 2. in 3. nadstropju fakultete na ogled razstava Lepota kamnite poezije, Istra, skozi katero vas Romana Kačič, Barbara Škarja in Sara Mušič Žetko vabijo v svet kamnitih gradenj. Vsaka kamnita arhitektura odraža razmerje moči med človekom in naravo, je svojevrstna umetnina, ki nagovarja naš estetski čut. Tako kot nas lepa poezija osebno napolni, nas tudi lepa arhitektura družbeno vzgaja in povezuje.

Del pestrega dogajanja v okviru konference bo tudi delavnica Obmejna dediščina: migracije, spomini, (ne)vidnost, ki bo uvod v odprtje potujoče razstave o migracijah Na vrtu (ne)vidnih v soboto 23. marca ob 11ih v avli palače Armerija. Delavnica in razstava, ki ju fakulteta organizira v sodelovanju z evropsko mrežo univerz Transform4Europe, katere članica je tudi Univerza na Primorskem, si prizadeva za kritičen razmislek o pomenu skupne dediščine (ne)vidnih migracij v evropskem kontekstu.

Dogodke na UP FHŠ bo spremljala tudi fotografska razstava Mitskega parka v Rodiku.

Konferenco je finančno podprla Slovenska nacionalna komisija Unesco in jo uvrstila v svoj letni program. Več informacij lahko preberete na uradni konferenčni spletni strani.

Zadnji dogodki
Kontakt

Služba za promocijo in vseživljenjsko učenje

Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije
Titov trg 5, 6000 Koper

promocija@fhs.upr.si
+386 (0)5 663 77 46

Skip to content