Domov 5 Dogodek 5 Zgodovinska pomlad 2023: Blaž Kosovel in Lev Centrih, Ljudska zgodovina Združenih držav Amerike ali Zakaj ZDA nimajo ministrstva za kulturo? In zakaj ga evropske države imajo

Zgodovinska pomlad 2023: Blaž Kosovel in Lev Centrih, Ljudska zgodovina Združenih držav Amerike ali Zakaj ZDA nimajo ministrstva za kulturo? In zakaj ga evropske države imajo

14. aprila, 2023

Vljudno vabljene in vabljeni na dogodek iz cikla Zgodovinska pomlad 2023.

Monografski prvenec Blaža Kosovela Zakaj ZDA nimajo ministrstva za kulturo in klasično delo Howarda Zinna Ljudska zgodovina Združenih držav Amerike sta najnovejši publikaciji, ki nam pripovedujeta, da je Amerika hkrati tako blizu nas, a hkrati tudi nekaj tako drugačnega. Čeprav smo navajeni razumeti zahodno civilizacijo kot nekaj homogenega v razmerju s preostalim svetom, Kosovelova knjiga skozi razumevanje kulture v družbi prikazuje drugačnost Združenih držav v odnosu do Evrope. Tematsko je zato knjiga dvoje: sistematična zgodovina pojmov kultura in civilizacija (od njunih prvih omemb do 20. stoletja) in podrobna predstavitev ZDA kot tiste države, kjer kultura ni imela glavne vloge pri njenem nastanku kot to velja za Evropo. Zinnovo življenjsko delo na drugi strani slika portrete skupin, posameznic in posameznikov, ki se niso zlahka sprijaznili z okoliščinami, na katere so kot migranti bodisi naleteli ali pa so jih kot staroselce preprosto doletele. Čeprav so bili pogoji njihovega delovanja v nastajajočih ZDA v marsičem drugačni od okolij, iz katerih so izšli, pa so bile njihove izkušnje, njihovo ustvarjanje ameriške zgodovine, zelo podobne (ne)zgodam ljudi, ki so procese modernizacije doživljali na drugih celinah.

Publikaciji bosta predstavila avtor Blaž Kosovel in pisec spremne besede k Howardu Zinnu Lev Centrih.

Predavanje bo potekalo v predavalnici Maestral 4

Dr. Blaž Kosovel je urednik revije Razpotja, kulturni delavec, član Društva humanistov Goriške, turistični vodnik, avtor zgodovinske poti po Novi Gorici in vodja projekta Ab Initio – urbana utopija v sklopu Nova Gorica EPK2025. Kot Fulbrightov štipendist je leto 2013 preživel v New Yorku, zatem pa doktoriral na Oddelku za antropologijo in kulturne študije na UP FHŠ, disertacijo pa kasneje razširil v predstavljeno knjigo, ki je lani izšla pri Založbi ZRC, in je tudi njegov monografski prvenec.

Doc. dr. Lev Centrih je predavatelj na Oddelku za zgodovino UP FHŠ in znanstveni sodelavec na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani. Avtor spremne besede h knjigi Ljudska zgodovina Združenih držav Amerike Howarda Zinna, ki je lani izšla pri Založbi Sophia.

Arhiv prispevkov in dogodkov
KONTAKT

Služba za promocijo in vseživljenjsko učenje

Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije
Titov trg 5, 6000 Koper

promocija@fhs.upr.si
+386 (0)5 663 77 46

Skip to content