Domov 5 Obvestila 5 Strokovni ekskurziji v Benetke in na Reko

Strokovni ekskurziji v Benetke in na Reko

29. maja, 2023

Oddelek za italijanistiko je v minulem tednu organiziral dve strokovni ekskurziji v Benetke in na Reko.

Ekskurzija v Benetke:

Študentje in profesorji so se v ponedeljek, 22. maja, odpravili v Benetke in si tam v spremstvu prof. Paole Begotti ogledali nekatere manj znane kotičke mesta, vezane predvsem na razvoj visokega šolstva in Univerze Ca’ Foscari. Po ogledu so sledili tudi predavanju prof. Begotti o akademski italijanščini.

V četrtek, 25. maja, pa so se skupaj z dijaki italijanske gimnazije Gian Rinaldo Carli odpravili na Reko, da bi si ogledali osrednje ustanove italijanske manjšine na Hrvaškem: založbo EDIT, sedež Italijanske Unije, italijansko gledališče idr.

Ekskurzija v Reko:

Študenti prve stopnje študijskega programa Italijanistike so se skupaj z dijaki Gimnazije z italijanskim učnim jezikom Gian Rinaldo Carli iz Kopra v petek, 26. 5. 2023 udeležili strokovne ekskurzije na Reki, kjer so obiskali instiucije italijanske narodne skupnosti.

Najprej jih je direktorica Založniške hiše EDIT Christiana Babić s sodelavkami seznanila z delom založbe, v okviru katere nastajajo dnevnik, mesečnik za odrasle, za otroke, znanstvena revija in literarna dela izpod peresa predstavnikov italijanske narodne skupnosti ter prevodi slovenskih in hrvaških avtorjev v italijanščino. Sledil je obisk sedeža Italijanske Unije in Italijanske skupnosti na Reki, kjer je predsednik Italijanske Unije Maurizio Tremul predstavil zgodovino in sedanjost prostora, v katerem živi italijanska narodna skupnost v Sloveniji in na Hrvaškem, ter položaja predstavnikov italijanske narodne skupnosti na tem prostoru.

Eksurzija se je zaključila z izvirnim ogledom gledališča Ivana pl. Zajca, v okviru katerega deluje Italijanska dramska skupina Ivan de Zajc. Po gledališču sta dijake in študente vodila producentka Italijanske dramske skupine Noemi Dessardo in član igralske zasedbe Giuseppe Nicodemo.

Preberite tudi kaj so o strokovni ekskurziji zapisali mediji: Fiume. Un invito ai giovani di mettersi alla prova (lavoce.hr)

 

Skip to content