Domov 5 Obvestila 5 Fakulteta za humanistične študije partnerica v projektu Disaster journalism

Fakulteta za humanistične študije partnerica v projektu Disaster journalism

9. aprila, 2024

V marcu, rojstnodnevnemu mesecu Univerze na Primorskem, so bili odobreni trije projekti kot pokazatelj nadaljevanja odličnega dela njenih raziskovalk in raziskovalcev. Fakulteta za humanistične študije je tako pridobila projekt Disaster journalism: Preventing the news from turning into a disaster, financiran v okviru programa Erasmus + K2. V okviru tega so se partnerji iz petih držav zavezali k razvijanju novih standardov novinarskega dela, ki se osredotočajo na poročanje ob nesrečah. Vodja projekta na UP je izr. prof. dr. Karmen Medica z Oddelka za medijske študije na FHŠ.

Projekt Disaster Journalism si prizadeva zapolniti praznino v novinarskem izobraževanju s pripravo učnih načrtov, vodnikov in digitalnega gradiva, povezanega z novinarskim poročanjem ob nesrečah. V okviru tega bodo partnerji projekta razvili učni načrt predmeta novinarstvo in medijske študije, ki na mednarodni ravni še ne obstaja. Prav tako bodo pripravili novo generacijo vodnikov, ki jih bodo lahko novinarji uporabljali med procesi ob nesrečah. Cilj tega projekta je med drugim tudi razviti inovativen preventivni učni paket in vodnik, ki bo študente novinarstva in novinarje, ki delajo na terenu, pripravil na težave, s katerimi se bodo srečevali med nesrečami.

Pričakovani rezultati projekta so izjemno obetavni:

  • z razvitim učnim načrtom za novinarstvo ob nesrečah se bo povečalo zavedanje študentov in novinarjev o nesrečah,
  • novinarstvo ob nesrečah se bo razvilo kot akademsko strokovno področje na področju novinarstva ter
  • izdelati vodnike in gradiva, povezana z novinarstvom ob nesrečah.

V projektu v okviru partnerstva Erasmus + K2 sodelujejo partnerji iz petih držav, pri čemer je vodilna Fakulteta za komuniciranje (Selçuk University, Konya, Turčija), vodja projekta na Univerzi na Primorskem pa je izr. prof. dr. Karmen Medica z Oddelka za medijske študije na Fakulteti za humanistične študije.

Skip to content