Domov 5 Obvestila 5 Kitajski profesorji se zanimajo za proučevanje in poučevanje slovenščine

Kitajski profesorji se zanimajo za proučevanje in poučevanje slovenščine

28. maja, 2024

Oddelek za slovenistiko FHŠ je obiskala zanimiva delegacija strokovnjakov s Centra za slovenistične študije Tehnološke univerze Ningbo iz Zhejianga na Kitajskem.

Dekanja Fakultete za humanistiko in umetnost prof. dr. Wu Yuxia, namestnica direktorice Centra za slovenistične študije dr. Sun Xiaojing in direktorica Inštituta za tradicionalno sporazumevanje v kulturi prof. dr. Diu Ying so se zanimale za izmenjavo dobrih praks na področju proučevanja in poučevanja slovenskega jezika in kulture. Predstavile so svojo revijo The Slovenia Quarterly, v kateri objavljajo aktualne novosti s področja slovenske kulture, umetnosti, športa, politike, turizma idr. Podarile so nam učno gradivo, ki so ga oblikovali na Tehnološki univerzi Ningbo in je namenjeno mladim za učenje kitajščine in o kitajski kulturi.

Sodelujoči z Oddelka za slovenistiko FHŠ pa smo kitajski delegaciji orisali delovanje našega Centra za slovenski jezik in kulturo; kako potekajo tečaji slovenskega jezika, komu so namenjeni, zlasti pa Poletno šolo slovenskega jezika »Halo, tukaj slovenski Mediteran!«.

Nato so goste sprejele še vodja izr. prof. dr. Neva Čebron, kitajska učiteljica mag. Xu Yidan in sinologinja mag. Anja Ahčin ter jim predstavile Konfucijevo učilnico Univerze na Primorskem.

Obisk predstavlja zanimiv izziv slovensko-kitajskega medjezikovnega in medkulturnega sodelovanja.

Skip to content