Domov 5 Konfucijeva učilnica 5 Vtisi študentov UP po vrnitvi s poletne šole v Šanghaju

Vtisi študentov UP po vrnitvi s poletne šole v Šanghaju

29. avgusta, 2024

Poletna šola kitajskega jezika v Šanghaju je bila za študente odlična priložnost, da se preizkusijo v mednarodnem okolju, pridobijo dragocene izkušnje, se naučijo tujega jezika in širijo svojo mrežo. Zbrali smo vtise študentov, ki so izkoristili možnost obiska Kitajske v okviru tečajev kitajskega jezika, ki jih izvaja Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem. Študente UP FHŠ in UP FAMNIT je poletna šola za 14 dni popeljala v Peking, Šanghaj in Qingdao.

Miha je ob prihodu na Kitajsko pričakoval, da bodo ljudje bolj zadržani, a so bile njegove izkušnje ravno nasprotne. »Kjerkoli smo se gibali, so nas ljudje prijazno pozdravili z nasmehom, pogosto s kratkimi frazami, kot sta Hello ali Welcome to China. Čeprav smo izstopali kot tujci, nas nihče ni obravnaval drugače ali neprijazno. Še posebej otroci so bili navdušeni nad našo prisotnostjo in so se z veseljem fotografirali z nami. Bili so navdušeni, ko smo poskusili spregovoriti nekaj besed v kitajščini. Ta pristna radovednost in prijaznost sta nas prijetno presenetili in poskrbeli, da smo se počutili dobrodošli,« je še dodal.

Za Viktoriio je bilo to prvo potovanje v tako oddaljeno državo, kar ji je pustilo globok vtis. Čeprav se je s potovanja vrnila že 10. avgusta, se njeni vtisi in doživetja z vsakim dnem poglabljajo. Kitajska jo je očarala z bogato kulturo, toplimi ljudmi in nepozabnimi izkušnjami. Najbolj jo je presenetil plačilni sistem na Kitajskem: »Plačevanje s telefonom na Kitajskem že dolgo ni več novost, plačevanje s skeniranjem kode QR pa je možno tudi visoko v gorah, daleč od civilizacije, kar je zelo priročno.«

Tudi za Urško je bilo potovanje po Kitajski nepozabna izkušnja. »Poletna šola je bila izjemna priložnost, da iz prve roke doživimo Kitajsko in vadimo kitajski jezik. Kitajska je čudovita dežela, bogata s kulturo in zgodovino, in vsak dan nam je ponujal novo priložnost za raziskovanje, preizkušanje in občudovanje. Čeprav je splošno znano, da je država ogromna, se to zares zaveš šele, ko jo doživiš v živo. Ljudje so izredno prijazni in gostoljubni, čeprav je znanje angleščine manj razširjeno, kot bi pričakovala.«

»Ko smo pristali na Kitajskem, sem doživel velik kulturni šok. Povsod, kamor sem pogledal, so bile stolpnice in stanovanjski bloki, stalno pa se je nekaj gradilo—naj gre za novo stolpnico ali avtocesto. Presenetilo me je tudi, kako je vse neprimerljivo cenejše kot v Sloveniji. Kljub obsežni gradnji pa je Kitajska čudovita dežela, njeni prebivalci pa izjemno prijazni in gostoljubni. Kot tujci smo bili precej priljubljeni, še posebej med otroki, ki so se želeli fotografirati z nami, kar se mi je zdelo zelo simpatično. Po tem obisku bi vsakomur priporočil, da vsaj enkrat obišče Kitajsko, saj se bom tja zagotovo še vrnil,,« je povedal eden od študentov.

Več o tečajih Konfucijeve učilnice Koper UP, preberite na spletni povezavi.

Skip to content