Mednarodno sodelovanje

ERASMUS+ za študente

Predstavitev

NOVO!!! ERASMUS KLEPETALNICA ZA ŠTUDENTE UP FHŠ

vsako sredo od 10.00 do 11.00 ure informacije o mednarodnih izmenjavah!

Meeting ID: 867 7105 3868

Študijska izmenjava je priložnost, ki študentom ponudi drugačen pogled na svet, razširi obzorja, pripelje do novih spoznaj in novega znanja.

Program Erasmus+ študentu omogoča, da del rednih študijskih obveznosti na kateri koli stopnji študija (vključujoč pripravo diplomskih, magistrskih ali doktorskih nalog, a izključujoč raziskovalno delo, ki ni neposredna študijska obveznost), namesto na matični instituciji opravi na partnerski instituciji v tujini.

Študij v tujini v okviru programa Erasmus+ mora biti vnaprej določen z dokumentom ŠTUDIJSKI SPORAZUM, ki ga podpišejo študent, predstojnik študijskega programa/dekan UP FHŠ in Erasmus+ koordinator na tuji instituciji.

Cilji  študijske mobilnosti so:

  • izboljšanje učnih kompetenc
  • povečanje zaposljivosti in možnosti zaposlitve
  • povečanje iniciativnosti in podjetništva
  • povečanje samozavesti in samospoštovanja
  • izboljšanje jezikovnih sposobnosti
  • povečanje medkulturne zavesti
  • aktivnejše sodelovanje v družbi
  • boljše poznavanje EU projektov in EU vrednot
  • povečanje motiviranosti za nadaljnje izobraževanje( formalno in neformalno) in usposabljanje po opravljeni mobilnosti

Mobilnost na 1., 2. in 3. stopnji: je obdobje mobilnosti z namenom študija v tujini. Omejeno je na najmanj 2 meseca (60 dni) do največ 12 mesecev (praviloma 1 semester).

Mobilnost na 3. stopnji. Na doktorski stopnji študija je predvidena kratkoročna mobilnost doktorandov 5-30 dni. Kratkoročna mobilnost doktorskih študentov mora vsebovati tudi virtualni del.

PRAGA. Mesto, v katerem sem se odločila preživeti svojo Erasmus izmenjavo, je do mene izjemno prijazno. V lepem spominu mi je ostala Karlova univerza, na kateri sem opravljala svoje študijske obveznosti. Izjemno sem hvaležna za topel sprejem ter zanimiva predavanja, ki sem jih lahko poslušala pri izbranih profesorjih. Razredi so bili polni študentov iz vsega sveta, s katerimi sem v stiku še danes.

Hvaležna sem, da sem se udeležila izmenjave, saj sem se naučila veliko novega tako na študijskem področju kot tudi pri lastni organizaciji časa. Preživljanje časa v Pragi je lahko namreč izjemno dinamično: danes skok v kino ali opero, jutri žur v klubu, naslednji dan sprehod v botaničnem ali živalskem vrtu… V češki prestolnici kar mrgoli znamenitosti, ki kličejo po ogledu; veliko je muzejev, galerij, cerkva in trgov, kjer v zimskem času zadiši po cimetu in vinu. Če koga premami vonj hrane in pijače, se lahko ustavi v kateremu izmed prijetnih lokalčkov, ki so kot nalašč za klepet, učenje ali oddih, ali pa se okrepča s tradicionalo češko kuhinjo. In pivom, seveda.

Obisk Prage v sklopu Erasmus izmenjave vsem toplo priporočam vsem, ki to možnost imajo.  

NIKITA KOCJANČIČ

Izmenjava s Karlovo univerzo v Pragi

Skip to content