Domov 5 Obvestila 5 29. slovenski festival znanosti Vesolje-Zemlja-Ljudje

29. slovenski festival znanosti Vesolje-Zemlja-Ljudje

14. septembra, 2023 | Obvestila, Oddelek za arheologijo in dediščino

Festival bo potekal med 26. in 28. septembrom v Ljubljani in Kopru z mednarodno udeležbo. Festival organizirata Slovenska znanstvena fundacija (SZF) ter Univerza na Primorskem. Častni pokrovitelj je minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič.

Organizatorji prireditve želijo udeležence festivala spodbuditi k razmišljanju o povezanosti človeka in vesolja čez znanost.

Slovenski festival znanosti bo s pomočjo naravoslovnih in humanističnih eksperimentov, šovov, delavnic, predavanj, pogovorov, razstav in terenskih ogledov bo predstavil,  kaj vse predstavil povezanost ljudi narave ter kako naša ravnanja vplivajo na planet na katerem živimo.

V Ljubljani se bo festival odvil v prostorih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Na naši univerzi bodo festivalski dogodki potekali na dveh lokacijah, in sicer v prostorih Fakultete za humanistične študije in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. 

Celoten program

Lokacija: učilnica UP FHŠ

Delavnica za učence in dijake: Zemlja in ljudje – znanost iz kovčka

Termin izvedbe:

  • 26., 27., 28.9. – 10:00-11:00 (vodi Andrej Preložnik)
  • 26., 27.9. – 13:00 – 15:00 (vodita prof. dr. Irena Lazar in doc. dr. Zrinka Mileusnić)

Izvajalci: prof. dr. Irena Lazar, doc. dr. Zrinka Mileusnić, Andrej Preložnik

Delavnica Zemlja in ljudje: znanost iz kovčka vsebuje različne teme iz življenja v antiki, ki izhajajo iz kopij arheoloških predmetov shranjenih v interpretacijskih kovčkih. Otroci imajo možnost vzeti v roke predmete, ki so navadno nedostopni ter shranjeni v vitrinah za steklom, in si jih pobliže ogledati. Ob tem spoznavajo teme iz življenja v preteklosti – pisava in njen razvoj, medicina in higiena pri Rimljanih, prehrana in prehrambne navade, trgovina ipd.

Ob tem jim seveda razložimo, kako arheolog prepoznava in časovno umešča najdene predmete, kako iz tega spoznavamo življenje v preteklosti, kaj predmeti pomenijo in zakaj so pomembne zemeljske plasti v teku arheoloških izkopavanj in kako jim pri tem pomagajo najdbe rimskih novcev.

Sledi predstavitev sodobnih nedestruktivnih arheometričnih analiz posameznih materialov in kakšne odgovore nam lahko prinesejo. Delavnica omogoči izkustveni sprehod skozi vidno in nevidno arheološko dediščino; tako seznani otroke s sodobnimi metodami dela arheologa ter pomenom varovanja, spoznavanja in izobraževanja o naši dediščine in pomenom državljanske znanosti.


Lokacija: učilnica UP FHŠ

Delavnica za učence in dijake: : Zemlja in ljudje: Vidna in nevidna arheološka dediščina

Termin izvedbe: 26. in 27. – 09:00-15:00 (število izvedb se prilagodi številu prijav – šole se dogovorijo, katera ura jim ustreza, 1 delavnica traja do 60 minut), delavnico vodita izr. prof. dr. Boris Kavur in izr. prof. dr. Martina Blečić Kavur

Izvajalca: izr. prof. dr. Boris Kavur in izr. prof. dr. Martina Blečić Kavur

Delavnica Zemlja in ljudje: vidna in nevidna arheološka dediščina je razdeljena na dve temi Keramika – proizvodnja in arheologija ter Baker – metalurgija in arheologija, ki na zanimiv in zabaven način predstavita izbrano arheološko dediščino od osnovnega pridobivanja surovin (iz zemlje) do človekove kreativne in inovativne izdelave posameznih predmetov v preteklosti. Sledi predstavitev arheoloških metod obdelave in predvsem sodobnih nedestruktivnih kemijskih analiz posameznih materialov. Nato se predstavlja digitalizacija in izdelava rekonstrukcij ter različnih replik. Multimedijske predstavitve (prezentacije, predogledi filmov in digitaliziranih predmetov v različnih formatih) temeljijo na raznovrstnih vsebinah z inovativnimi pristopi, z možnostjo preizkušnje različnih naprav in neposrednega taktilnega stika z predmeti slovenske in replikami svetovne arheološke dediščine (npr. Willendorfska Venera). S tem omogočimo izkustveni sprehod skozi vidno in nevidno arheološko dediščino ter seznanimo otroke z delom arheologa.


Lokacija: Livade 1.0, Izola

Delavnica za učence 3. triade devetletke, vabljeni tudi učitelji.: Fantastične živali in kje jih posneti

Termin izvedbe: 26. in 27. september,  11.00 – 13.00 ure (delavnica traja eno uro)

Raziskovalca: Luka Duniš, Minja Krstić

Učenci in učitelji iz osnovnih in srednjih šol bodo imeli priložnost sodelovati v iskanju zaklada, imenovanem “Fantastične živali in kje jih posneti”, kjer se bodo otroci naučili, kako pridobivati in uporabljati podatke o prostoživečih živali. Predstavljena bo tudi znanstvena aplikacija SRNA, razvita v sklopu projekta Step Change, ki je namenjana zbiranju podatkov o prostoživečih živali. Med aktivnostmi delavnice se bodo učenci seznanili z načeli državljanske znanosti ter se naučili, kako zapisovati podatke o prisotnosti prostoživečih živali z uporabo aplikacije SRNA in kako uporabiti fotopasti za spremljanje divjih živali.


Lokacija: Livade 1.0, Izola

Delavnica za učence 3. triade devetletke, vabljeni tudi učitelji: Detektiv divjih živali: razkrinkanje nevidnih divjih živali v našem okolju

Termin izvedbe: 26. in 27. september,  9.00 – 11.00 ure (delavnica traja eno uro)

Raziskovalka:  Aja Bončina, asistenka

V sklopu aktivnosti “Detektiv divjih živali: razkritje nevidnih divjih živali okoli vas” bo učencem in učiteljem predstavljeni inovativni pristopi za spremljanje biotske raznovrstnosti, ki izvajamo s pomočjo sodobnih, genetskih metod. Te omogočajo razumevanje in raziskovanje številnih lastnosti živali (s čim se prehranjujejo, v kakšnem okolju živijo, ali so v naravi njihove populacije stabilne, v kakšni meri so odporne na bolezni, kako identificiramo celotno biotsko raznovrstnosti samo v eni reakciji, idr.). Učenci in učitelji se bodo naučili tudi osnove raziskovanja na terenu, oz. kako lahko iz okolja (okoljska DNK) ali živali (npr. nabiranje dlak, iztrebkov, ostalih sledi živali), pridobimo ustrezne genetske vzorce, ki omogočajo pridobivanje številnih podatkov, pomembnih za varovanje, upravljanje in razumevanje lastnosti živali.

Arhiv prispevkov
KONTAKT

Služba za promocijo in vseživljenjsko učenje

Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije
Titov trg 5, 6000 Koper

promocija@fhs.upr.si
+386 (0)5 663 77 46

Skip to content