Domov 5 Obvestila 5 Gostujoče predavanje: Vernakularna arhitektura Sredozemlja

Gostujoče predavanje: Vernakularna arhitektura Sredozemlja

15. oktobra, 2024

V četrtek, 24. oktobra, bo ob 9.40 v predavalnici Levant 2 doc. dr. Mojca Marija Terčelj v okviru predmeta Antropologija Sredozemlja gostila mag. Jasno Kralj Pavlovec. Na gostujočem predavanju bo beseda tekla o vernakularni arhitekturi Sredozemlja, t. i. ljudski arhitekturi – tisti, ki jo je zidal preprost človek.

Vernakularna arhitektura Sredozemlja je prežeta z modrostjo človeka včeraj in v nekaterih primerih tudi danes, z njegovo globoko povezanostjo z naravnimi danostmi in značilnostmi kraja, z načinom življenja in izključno uporabo avtohtonih materialov. Človek Sredozemlja je z natančnim opazovanjem okolja in vremena, s predajo znanj iz enega rodu na drugega oblikoval prostor bivanja tako, da je v največji možni meri izkoristil moč sonca in senčenja ter ustavljanja in uporabe vetra za hlajenje bivalnega miljeja. Kontinuiteta uporabe znanj pri oblikovanju naselij in/ali posameznih stanovanjskih objektov je bistvenega pomena za oblikovanje današnjega prostora bivanja in okolja z vzdržnim načinom izkoriščanja naravnih virov. Arhitektura Sredozemlja je skupen prostor različnih narodov, ki je tesno povezan z morjem, vremenom, kamnom, peskom, s trto … z življenjem na prostem pod pergolo ali z življenjem za zidovi, ki jih hladi veter.

Predavanje se bo v posameznih primerih navezalo na različnosti in podobnosti arhitekture Sredozemlja iz preteklosti z današnjo sodobno arhitekturo in se sprašuje, ali je tradicija bivalne kulture res pozabljena.

Jasna Kralj Pavlovec je magistrica znanosti s področja urbanizma, arhitekture in oblikovanja. Študij je končala izobraževanje na Fakulteti za arhitekturo UL in na Erasmus University, The Institute for Housing in Urban Development Studies v Rotterdamu. Do leta 2018 je bila zaposlena na dveh univerzah in različnih fakultetah, najprej kot mlada raziskovalka, asistentka, kasneje docentka, predstojnica Katedre za notranjo opremo in prodekanja za mednarodno dejavnost. Na Fakulteti za dizajn, takratni pridruženi članici Univerze na Primorskem, je poleg rednega pedagoškega dela na diplomskem in podiplomskem študiju vodila številne mednarodne in domače delavnice; kot vabljeni predavatelj je predavala na univerzah v Evropi in ZDA; kot mentor diplomskih in magistrskih nalog je pospremila številne študente v svet oblikovanja. Zadnjih pet let ostaja zunanja predavateljica na Fakulteti za dizajn. Z vsem svojim ustvarjalnim zanosom se je vrnila k izvoru in esenci svojega oblikovalskega poklica, k oblikovanju notranjearhitekture.

Skip to content