AD HOC. Dosegljiva in digitalizirana kulturna dediščina za osebe s posebnimi potrebami
Domov E Raziskovanje E IAD E AD HOC. Dosegljiva in digitalizirana kulturna dediščina za osebe s posebnimi potrebami
Projekt Erasmus + „Dosegljiva in digitalizirana kulturna dediščina“, financiran v okviru akcije KA203 - Strateško partnerstvo v visokem šolstvu, se je začel izvajati decembra 2019. Projekt koordinira Filozofska fakulteta pri Univerzi Sv. Cirila in Metoda, Skopje, Severna Makedonija, v sodelovanju z partnerji: Univerza na Primorskem, Koper, Slovenija; Univerza v Rimu "Tor Vergata" Italija in nevladna organizacija Artifactory, Atene, Grčija.

Vrsta projekta: Mednarodni projekt
Nosilec projekta: Univerza Sv. Cirila in Metoda, Filozofska fakulteta Skopje
Vodja projekta: prof. dr. Viktor Lilčič Adams
Partnerske institucije: Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije; Univerza Tor Vergata, Rim; NGO Artifactory, Atene
Sodelujoča raziskovalka na UP FHŠ: izr. prof. dr. Martina Blečić Kavur

Vir financiranja: Erasmus+, KA203 action – Strateško partnerstvo v visokem šolstvu
Trajanje projekta: 15. 12. 2019–14. 6. 2022


 

 

Opis projekta:

Cilj projekta je ustvariti in deliti inovativne prakse pri digitalizaciji kulturne dediščine ter spodbujati njeno dostopnost med osebami z posebnimi potrebami. Eden od rezultatov projekta je izpeljati okvir za ustvarjanje novih pristopov za izdelavo dostopnih spletnih gradiv na področju kulturne dediščine, nove učne načrte za spletne tečaje, pa tudi nove odprte izobraževalne vire (OER) za osebe s posebnimi potrebami. Inovativna vrednost projekta je v dostopnosti OER in razvoju večje združljivosti s specifično tehnologijo, enostavno povezavo z bralniki zaslona in programsko opremo za prepoznavanje glasu za osebe z okvaro vida. Nekatere artefakte, ki bodo zanimali širšo populacijo, bomo pripravili v 3D obliki in nabrekljivi napravi na dotik. Oprijemljivi rezultat tega je operativni OER, ki bo prispeval k višji stopnji socialne vključenosti prikrajšanih učencev v različne vrste dejavnosti (blogi, spletni seminarji, spletni razpravljalni forumi itd.).

Pričakuje se, da bodo rezultati projekta vključeni v okvir visokega izobraževanja, ki ga ponujajo sodelujoče institucije. To bi pomenilo, da z končno izvedbo, postanejo redni del HEI, hkrati pa bo na voljo za uporabo tudi drugim deležnikom, vključno z muzeji, galerijami, šolami itd.

Več o projektu na www.codsol.org

GOST UP: Vesna Bikić

Vesna Bikić se kot zaposlena na Arheološkem inštitutu v Beogradu, posveča študiju srednjega veka...

Skip to content