Domov 5 Oddelki 5 Oddelek za arheologijo in dediščino 5 FHŠ prevzela faksimile statuta Kopra iz leta 1423

FHŠ prevzela faksimile statuta Kopra iz leta 1423

10. aprila, 2024

Mestna občina Koper je na pobudo Pokrajinskega muzeja Koper in na pobudo Pokrajinskega arhiva Koper podprla izdajo 99 izvodov faksimila Koprskega statuta iz leta 1423. Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je na včerajšnji slovesnosti faksimile predal raziskovalnim institucijam. V imenu UP jo je prevzel prof. dr. Aleksander Panjek prodekan Fakultete za humanistične študije, ki je tudi vključena v praznovanje 1500. obletnice Kopra. Na ta način bo bogata zgodovina Kopra dostopnejša raziskovalcem in splošnim javnostim.

Prvi omembi koprskega statuta sta iz let 1238 in 1239, vendar ta ni ohranjen. Koprčani so se leta 1348 uprli beneškim oblastem in takrat so Benečani koprski statut tudi ukinili. Ponovno je bil statut uveden leta 1394 in spremenjen leta 1413, nato pa dodelan konec leta 1422. 8. 3. 1423 ga je potrdil dož Tommaso Mocenigo. Statut ne vsebuje celotnega tedaj veljavnega pravnega sistema, saj mu skoraj v celoti manjkajo določila kazenskega prava. Koprski podestat je o vseh kazenskih zadevah odločal sam, in sicer na osnovi beneškega prava, kar je bilo povsem drugače kot pri ostalih podrejenih istrskih mestih. Rokopisni kodeks se je hranil v knjižnici koprske gimnazije, nato pa v okviru starega komunskega arhiva v koprski Mestni knjižnici. Kodeks, ki obsega 154 folijev naj bi gimnaziji podaril markiz Andrea Gravisi. Iz mesta je bil odnesen leta 1944. Statut je danes hranjen v Državnem arhivu v Benetkah.

Ob 600. obletnici potrditve statuta smo si v Pokrajinskem arhivu lahko ogledali razstavo in dva izvoda kodeksov iz leta 1423. Oba sta žal hranjena izven slovenskega ozemlja – eden v beneškem arhivu, drugi pa v reškem arhivu. V sklopu praznovanja 1500. obletnice ustanovitve mesta Koper sta Pokrajinski arhiv Koper in Pokrajinski muzej Koper ob podpori Mestne občine Koper izdala 99 izvodov faksimila Koprskega statuta iz leta 1423. Faksimile je pospremljen s spremno študijo Nelle Lonza Koprski statut: pravni in zgodovinski itinerarij.

Skip to content