Domov 5 Mednarodno 5 Gostje iz Namibije v družbi sodelavcev FHŠ obiskali Ajdovščino in Vipavo

Gostje iz Namibije v družbi sodelavcev FHŠ obiskali Ajdovščino in Vipavo

16. junija, 2024

Fakulteta za humanistične študije je med 10. in 16. junijem gostila predavatelje z Univerze v Namibiji. V tem tednu gostje niso spoznavali le Univerze na Primorskem, ampak raziskovali tudi slovenske kraje. V družbi red. prof. dr. Ernesta Ženka, doc. dr. Melite Lemut Bajec in koordinatorke za mednarodno sodelovanje na FHŠ Valentino Bertok so raziskovali Vipavo in Ajdovščino. Obiskali so podružnično šolo Vipavski križ, Srednjo šolo Veno Pilon Ajdovščina, tovarno sladoleda Leone in samostansko knjižnico v Vipavskem križu.

Predstavniki Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem so s kolegi z namibijske univerze obiskali podružnično šolo Vipavski Križ Osnovne šole Dobravlje. Šolarke in šolarji so goste presenetili s pismi, ki so jih pripravili za namibijske otroke in jim jih izročili v upanju, da jih bodo ponesli v svojo deželo.

Naslednji postanek so naredili v Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina. Na šoli so prisluhnili pouku slovenščine in glasbe, nato so si z zanimanjem ogledali še bogat nabor knjig v šolski knjižnici. Posebej jih je zanimalo, kako mladi gledajo na slovenski jezik v odnosu do angleščine, kateri so glavni cilji, ki jih pouk slovenščine zasleduje, ter spremembe, ki se dogajajo v razvoju jezika.

Kasneje so obiskali samostansko knjižnico v Vipavskem križu, ki hrani več tisoč knjig, med kar nekaj takih, ki so bile tiskane med letoma 1510 in 1800. Pot so nadaljevali skozi mesto Ajdovščina, kjer so si ogledali ostanke rimskih term, ki pričajo o bogati zgodovini območja.

Eden izmed postankov delegacije je bilo tudi uspešno in prodorno slovensko podjetje Incom, d. o. o., ki je med širšo javnostjo znano po sladolednih kreacijah Leone.

Obisk je bil odlična priložnost za izmenjavo izkušenj, krepitev mednarodnih vezi in raziskovanje kulturne ter zgodovinske dediščine Slovenije.

Skip to content