Gostujoča predavanja v okviru projekta GOST UP – Prof. dr. Wayne Powell, CUNY, ZDA
Domov E Arheologija in dediščina E Gostujoča predavanja v okviru projekta GOST UP – Prof. dr. Wayne Powell, CUNY, ZDA
V okviru projekta GOST UP bo na FHŠ gost prof. dr. Wayne Powell z ameriške univerze CUNY iz New Yorka, ki bo imel serijo gostujočih predavanj na temo geoarheologije in arheometalurgije.

Predstavljene bodo najnovejše raziskave bronastih predmetov iz prazgodovine Evrazijskega območja, usmerjene v geokemijske analize stabilnih izotopov kositra in bakra. Poseben poudarek bo tudi na trgovini s kositrom v pozni bronasti dobi, kot prvi obsežni transkontinentalni dobavni verigi v 2. tisočletju pr. n. št.

Predavanja so predvidena v sredo, 12., in petek, 14. 4. Predavanje v sredo, 19. 4. pa bo odprto za širšo javnost v sklopu Dnevov Humanistike.

Prof. Powell je zaposlen na Brooklyn Collegeu, CUNY, na Oddelku za znanosti o Zemlji in okolju. Izobraževal se je na Univerzah v Torontu, Kingstonu in Calgaryju. Strokovno se ukvarja z raziskavami geoarheologije, ekonomske geologije, geokemije stabilnih izotopov in metamorfne petrologije. Njegov znanstveni interes je usmerjen v preučevanje izvora in trgovine na dolge razdalje s kovinami v evropski bronasti dobi z uporabo izotopov kositra in bakra ter učinke metamorfizma na nahajališčih rude. Prof. Powell je intenzivno vključen v vidike oblikovanja in reforme izobraževanja o geoznanostih. Udeležil se je mnogih strokovnih in znanstvenih kongresov doma in v tujini ter objavljal v prestižnih arheoloških in geoloških revijah kot so npr. Science, Geoarchaeology, Geochimica et Cosmochimica Acta, Journal of Archaeological Science, Canadian Journal of Earth Science, Australian Journal of Earth Science in drugi. Uspešno sodeluje tudi z UP FHŠ, kjer je že izvajal cikel gostujočih predavanj leta 2019 na Oddelku za arheologijo in dediščino, sodeloval pri dveh bilateralnih projektih med Slovenijo in ZDA ter je trenutno kot partner vključen v projekt ARRS ERC –KS Od moraj do morja/From Sea to Sea na Inštitutu za arheologijo in dediščino.

Več o predavatelju na: https://www.brooklyn.cuny.edu/web/academics/faculty/faculty_profile.jsp?faculty=285

https://sites.google.com/view/wayne-powell-eportfolio

Predavanja bodo izvedena na Oddelku za arheologijo in dediščino v angleškem jeziku.

Vljudno vabljeni!

Izr. prof. dr. Martina Blečić Kavur

Izr. prof. dr. Boris Kavur

 

Skip to content