Intervju z letošnjo dobitnico Murkove nagrade za življenjsko delo, dr. Marijo Mojco Terčelj:
Domov E Antropologija in kulturne študije E Intervju z letošnjo dobitnico Murkove nagrade za življenjsko delo, dr. Marijo Mojco Terčelj:
Letošnjo Murkovo nagrado za znanstvene dosežke je prejela Marija Mojca Terčelj, "etnologija in kulturna antropologinja, ki je vidno vpeta v mednarodni znanstvenoraziskovalni prostor".

Intervju z dobitnico je dostopen na naslovu: https://www.dnevnik.si/1043001412

“Razdalja med njeno matično državo in terensko raziskovalnim prostorom ni bila ovira, da si ne bi nabrala bogatih terenskih izkušenj ter delovala tako v različnih državah Južne Amerike kot doma,” beremo v utemeljitvi nagrade, ki jo podeljuje Slovensko etnološko društvo.

Murkovo nagrado, listino in priznanja za leto 2022 so podelili v petek 11. 11.2022 v Posavskem muzeju Brežice. Murkovi priznanji sta prejeli Ana Vrtovec Beno za sodelovanje pri revitalizaciji Salona Ozbič v Postojni in projektna skupina, ki jo sestavljajo Srečko Ocvirk, Mojca Sešlar in Lidija Udovč z Občine Sevnica, Božena Hostnik iz celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine ter Stanka Glogovič, Aleš Vene in Nives Slemenšek iz Posavskega muzeja Brežice, za revitalizacijo brivsko-frizerskega salona Kreutz v Sevnici.

Murkovo listino je prejela Anuša Babuder za dosežke in širše študentsko udejstvovanje na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Dobitnica Murkove nagrade za znanstvene dosežke Marija Mojca Terčelj je diplomirala iz etnologije in filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ter doktorirala na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo na isti fakulteti. Je redna sodelavka Inštituta za medkulturne študije Fakultete za humanistične študije UP, kot raziskovalka pa sodeluje tudi z inštituti v tujini. Pred tem je delovala na Upravi RS za kulturno dediščino in v Slovenskem etnološkem muzeju.

Raziskuje področja kozmologije in religije ter socialnih politik in človekovih pravic staroselskega prebivalstva. Leta 2019 je bila kot največja slovenska poznavalka življenja staroselske kulture v Južni Ameriki glavna izvajalka projekta Dr. Branislava Sušnik in sodobniki – ambasadorji slovenske znanosti v Južni Ameriki. Sodelovala je pri pripravi mednarodno odmevne razstave La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju. Za svoje delo je prejela najprestižnejšo muzejsko nagrado ICOM Slovenija, ki jo podeljuje Mednarodni muzejski svet.

Slovensko etnološko društvo združuje etnologe in kulturne antropologe že od leta 1975. Od leta 1986 društvo tudi podeljuje stanovske nagrade, ki so poimenovane po utemeljitelju etnologije kot znanosti Matiji Murku (1861–1952).

Murko je deloval na številnih področjih, etnologi in kulturni antropologi pa ga opredeljujejo kot utemeljitelja etnologije kot znanosti in utemeljitelja treh področij zanimanja: duhovna, materialna in družbena kultura. Le-te se v različnih oblikah, z razvijajočimi metodološkimi pristopi ter skozi dosežke in poglede strokovnjakov in znanstvenikov prepletajo že več kot stoletje.

Skip to content