Domov 5 Obvestila 5 Italijanski dan republike 2023

Italijanski dan republike 2023

8. junija, 2023 | Obvestila, Oddelek za italijanistiko

V Galeriji sodobne umetnosti Cukrarna v Ljubljani je 6. junija potekalo slavnostno praznovanje dneva italijanske republike, ki ga je organiziralo italijansko veleposlaništvo v Sloveniji ob 75. obletnici republike. Dogodka sta se iz UP FHŠ udeležili tudi namestnica predstojnice Oddelka za italijanistiko izr. prof. Anja Zorman in prof. dr. Nives Zudič Antonič.

6. junija je bilo v Galeriji sodobne umetnosti Cukrarna v Ljubljani slavnostno praznovanje dneva italijanske republike, ki ga je organiziralo italijansko veleposlaništvo v Sloveniji ob 75. obletnici republike.

Slavnostno praznovanje je bilo otvorjeno s predvajanjem državnih himn ter nagovorom veleposlanika Carla Campanile. V svojem govoru je veleposlanik izrazil čestitke Sloveniji za izvolitev v nestalno članico Varnostnega sveta ZN ter poudaril odlične odnose med državama tako na političnem kot gospodarskem področju. Prav tako je izpostavil pomembnost prispevka avtohtonih narodnih skupnosti v obeh državah.

Med praznovanjem je bila slovesno odprta tudi fotografska razstava, ki je bila posvečena Rimu kot kandidatu za gostitelja sejma Universalov Expo leta 2030.

Poleg uradnega programa so bile na praznovanju izvedene tudi nekatere pobude za promocijo italijanske odličnosti, med drugim modna revija pomladno-poletne kolekcije priznanih italijanskih prêt-à-porterjev. Med sponzorji dogodka so se predstavili tudi znani italijanski blagovni znamki Aperol in Alfa Romeo, ki sta razstavila svoja nova modela Stelvio in Tonale.

Več o dogodku ob dnevu italijanske republike si lahko preberete v povezavi do novice na Tuttoggi: [https://365.rtvslo.si/arhiv/tuttoggi/174963588].

Na fotografiji iz leve proti desni, poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža, namestnica predstojnice Oddelka za italijanistiko izr. prof. Anja Zorman, prorektor za internacionalizacijo prof. dr. Michaël Mrissa, prof. dr. Nives Zudič Antonič, minister za vzgojo in izobraževanje prof. dr. Darjo Felda, državni sekretar dr. Boris Černilec.

Arhiv prispevkov
KONTAKT

Služba za promocijo in vseživljenjsko učenje

Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije
Titov trg 5, 6000 Koper

promocija@fhs.upr.si
+386 (0)5 663 77 46

Skip to content