Izjemno zanimanje za KNJIGO HOJ in deset let na umetniški praksi temelječega raziskovanja na UP FHŠ
Domov E Antropologija in kulturne študije E Izjemno zanimanje za KNJIGO HOJ in deset let na umetniški praksi temelječega raziskovanja na UP FHŠ
Sredi aprila je v tiskani obliki izšla KNJIGA HOJ, eden izmed rezultatov na umetniški praksi temelječe raziskave HODI.BODI: avtorska skupina, sestavljena iz šestih podiplomskih študentov UP FHŠ (Maja Apat, Marija Božić, Ana Cikač, Milica Golijanin, Rok Novak, Polona Žigo) in mentorice dr. Aleksandre Schuller, v tednih po izidu prejema številna sporočila posameznikov, ki se počutijo nagovorjene z njeno vsebino.

Natisnjenih je bilo tristo izvodov, delež katerih je namenjen letošnjim diplomantom UP FHŠ kot spomin na akademsko leto 2020/21, ki je bilo tudi za študente obdobje številnih preizkušenj: KNJIGA HOJ govori o tem, kako – ne glede na zunanje okoliščine – najti smisel in lepoto, (za)upanje in moč za dejansko in metaforično hojo skozi življenje. In tudi o tem, da so vsa potovanja dvosmerne poti, ki vodijo navznoter in navzven.

V dveh tednih po izidu so pošli vsi natisnjeni izvodi; zanimanje posameznikov, ki si želijo svojo KNJIGO HOJ, pa ne pojenja. Projektna skupina prejema zahvale strokovnih delavcev iz cele Slovenije, predvsem s področij kot so vzgoja in izobraževanje, psihoterapija in zdravstvo, ki so knjižico že začeli uporabljati pri svojem delu s posamezniki in skupinami.

Zato bo KNJIGA HOJ odslej objavljena na spletni strani UP FHŠ: https://www.fhs.upr.si/sl/resources/files//novice/knjiga-hoj.pdf

Knjižica je prosto dostopna v pdf. formatu: vsi zainteresirani jo lahko prenesete na svoje naprave, natisnete in posredujete novim bralcem.

Vabljeni k ogledu prispevka (2. junij 2021) o Knjigi hoj v oddaji Poletno jutro na RTV SLO (10:08): https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174780168?s=tv

DESET LET NA UMETNIŠKI PRAKSI TEMELJEČEGA RAZISKOVANJA (ARTS-BASED RESEARCH) NA UP FHŠ

S tem na UP FHŠ praznujemo tudi desetletje na umetniški praksi temelječega raziskovanja: gre za sodobno raziskovalno paradigmo, ki jo je na Oddelek za antropologijo in kulturne študije UP FHŠ uvedla dr. Aleksandra Schuller, ki je v letih 2010-2021 s svojimi študenti izvedla dvanajst tovrstnih raziskav, ki so bile uspešno predstavljene širši javnosti v obliki uprizoritvenih dogodkov, večmedijskih prostorskih postavitev, razstav, projekcij avtorskih videov ipd.

S tovrstnimi projekti UP FHŠ vzpostavlja odlične modele uspešnega dolgoročnega sodelovanja s kulturno-izobraževalnimi ustanovami v Kopru; hkrati pa je prva fakulteta v Sloveniji, ki je na umetniški praksi temelječe raziskovanje (Arts-Based Research ali ABR) uvedla v svoj redni študijski program: za ABR je značilno, da nekaj preučujemo skozi ustvarjalno-raziskovalni proces v izbranem umetnostnem mediju. Pri tem je ključno, da je umetniška praksa primarni način delovanja raziskovalcev tekom celotnega raziskovalnega procesa kakor tudi modus posredovanja pridobljenih znanj širši javnosti. V kontekstu ABR je umetniško ustvarjanje raziskovalna metoda in način izražanja nove védnosti, lahko pa tudi ena izmed oblik refleksije oziroma sistematične evalvacije raziskovalnega procesa.

Študentom in mentorici, dr. Aleksandri Schuller, se zahvaljujemo za izjemen dosežek, vse bralce pa vabimo, da prevzamejo svoj izvod KNJIGE HOJ!

 

Skip to content