Kotiček za jeziček (frazemi, povezani z barvami)
Domov E Center za slovenski jezik in kulturo E Kotiček za jeziček (frazemi, povezani z barvami)
V naši redni radijski rubriki Kotiček za jeziček, ki se predvaja na Radiu Koper vsak četrtek, smo se kar nekaj četrtkov, natančneje od 16. februarja do 20. aprila, ukvarjali s frazemi, povezanimi z barvami. Obravnavali smo belo, črno, rdečo, modro, rožnato, rumeno, zeleno in sivo. Povzeli bomo nekaj frazemov in njihove rabe za vsako barvo.

BELA je barva čistosti in nedolžnosti.

This contains an image of: The Best Wallpaper Ideas That'll Make Your Phone Look Aesthetically Pleasing

Pojavlja se v veliko frazemih. Zagotovo je vsem znan »jasno kot beli dan«. To pomeni, da je nekaj popolnoma jasno. Uporabimo ga lahko v povedi: Ta uganka je zelo lahka, odgovor je jasen kot beli dan. Kdor obožuje ljubezenske romane, je že slišal za frazem »princ na belem konju«. Predstavlja namreč sanjskega, idealnega moškega, ki je pogosta figura v pravljicah, filmih in romanih. Primer povedi s tem frazemom bi bil: Celo življenje je čakala na princa na belem konju.

Če nekaj ali nekoga zelo vneto iščemo, uporabimo frazem »iskati nekoga z lučjo pri belem dnevu«. Ta frazem bi v stavku zvenel tako: Potem ko je izgubil svojega morskega prašička, ga je več dni iskal z lučjo pri belem dnevu.

Na sladkor se nanaša frazem »bela smrt« – zdravstvene težave, kot so diabetes, vnetja, težave z želodcem, suho kožo, živčevjem, ki lahko vodijo v smrt, povzroča zvišan nivo sladkorja v krvi, sladkor pa je najpogosteje bele barve. Poznamo tri bele smrti: belo moko, sladkor in sol.

Bela barva v frazemih lahko opisuje tudi lastnosti ljudi ali stvari – »bela vrana« označuje redkost in izjemo (primer: Sošolec je prava bela vrana, saj je drugačen od nas). Kdor je »dober kot beli kruh«, je zelo dober ali izkazuje dobroto.

ZELENA ponazarja naravo, ravnotežje, harmonijo, rast, pomlad in ponovno rojstvo.

Za zeleno barvo je značilno, da obnavlja in vrača energijo ter je zatočišče pri vsakdanjih obremenitvah napornega življenja. Zelena daje občutek dobrega počutja, je čustveno pozitivna barva, ki nam daje možnost brezpogojno ljubiti in negovati sebe in druge.

Frazem »priti na zeleno vejo« pomeni gmotno si opomoči. Nastal je iz simbolne povezave s pomladjo, saj takrat namreč vse zeleni, predstavlja obnavljanje in ponovno oživljanje, pomeni nekaj pozitivnega, nov začetek. Kdor torej pride na zeleno vejo, se mu obeta veliko uspeha in gmotna preskrbljenost. Primer za ta frazem bi bil: Mojca je po finančni krizi končno prišla na zeleno vejo.

Poznamo pa še veliko frazemov, povezanih z zeleno, kot so npr. »dobiti zeleno luč za kaj« (Maja je dobila zelo luč za začetek pisanja seminarske naloge.), »biti zelen od zavisti« (Sosed je zelen od zavisti, ker imam nov avto.) itd.

RDEČA je simbol za ljubezen, strast, ogenj in moč.

Zasledimo pa jo tudi v besednih zvezah in frazemih, kot je npr. frazem »rdeča nit«. V Slovarju slovenskih frazemov lahko preberemo o izvoru frazema – od 18. stol. so bile ladijske vrvi angleške mornarice tkane tako, da so imele po vsej dolžini rdečo nit. Ta je označevala lastnino mornarice. Danes rdečo nit razumemo kot bistven sestavni del. Poved, ki vsebuje ta frazem, bi bila: Ta zgodba ima lepo razvito rdečo nit.

Upamo, da se niste pogosto znašli v rdečih številkah – »biti v rdečih številkah« namreč pomeni izgubo v podjetju oziroma gospodarstvu, npr. Podjetje je tik pred bankrotom, je v rdečih številkah.

Poleti je »rdeči petelin« uničil velik del Krasa. Rdeči petelin pomeni požar, in sicer temelji na dejstvu, da je pri več skupinah narodov petelin simbol ognja in sonca. Zato so rdečega petelina žrtvovali ustreznim bogovom, npr. Slovani Perunu ali Svarogu.

ROŽNATA je milejši odtenek rdeče in ni tako divja kot rdeča.

Ponazarja prijaznost, nežnost, mirnost in ljubezen. Če rečemo, da oseba »gleda skozi rožnata očala«, pomeni, da na nekaj gleda bolj pozitivno, kot je v resnici.

 

Primer uporabe frazema v povedi je: Miha gleda na svet skozi rožnata očala.

Da smo »rožnate volje«, rečemo takrat, ko smo veselo razpoloženi. »Rožnate sanje« pa uporabimo, ko opisujemo želje, ki se nikoli ne bodo uresničile.

RUMENA je barva sonca, pozitive in veselja.

Frazem, ki je povezan s to barvo, je »rumen kot vosek«, ki označuje zelo rumeno barvo ali zelo bledega človeka. Frazem »rumena knjiga« v slovenščini pomeni zbirko diplomatskih dokumentov; »rumen kot limona« pa je nekdo, ki ima bolno rumeno polt. »Rumeni tisk« in »rumeni mediji« sta dve frazeološki enoti, ki imata podoben pomen, in sicer nizkokakovosten, senzacionalističen tisk, ki mu ne gre zaupati.

Vsi vemo, da je ČRNA barva smrti, izgube, nečesa negativnega.

   

Frazem, ki vseeno pomeni nekaj pozitivnega, pa so »črne številke«, ki pomenijo pozitivno bilanco podjetja, kar je nasprotno od rdečih številk, ki pomenijo negativno bilanco (Podjetje je v črnih številkah). »Črni fond« pomeni nezakonito pridobljen denar, namenjen za nedovoljena, nezakonita izplačila. »Črni madež« označuje sramoto, krivdo, slabo stran ali pomanjkljivost: Prijateljev črni madež je zamujanje. Uporablja se z glagoli biti, ostati, imeti ali dobiti črni madež. »Črn dan« uporabljamo za opis neuspešnega dneva. Pojavlja se tudi množinsko, kot na primer: To so bili črni dnevi v zgodovini človeštva. Frazem »črna smrt« opisuje kugo, tj. bolezen, ki povzroča smrt.

SIVA je podobno kot črna bolj negativna barva.

Če jo primerjamo z drugimi barvami, velja siva za nelepo, umazano, dolgočasno, zato jo pogosto povezujemo s skrbmi in dolgočasjem, pa tudi s starostjo, brezčutnostjo, grozo in minljivostjo.

Tako »delati sive lase« kot »povzročati sive lase« pomeni, da nekomu povzročimo velike skrbi. Stres in skrbi namreč pogosto povzročijo, da ljudem prehitro posivijo lasje.

Če nekomu rečemo, da je »siv kot ovca«, npr. Znani igralec je že pri 50. siv kot ovca, pomeni, da je čisto siv.

MODRA obdaja tako morje kot nebo.

Skoraj vedno se v besednih zvezah modra uporablja kot pridevnik (modra misel, modra obleka …). Poznamo pa kar nekaj frazemov, kot so »možje v modrem«. To so policisti. Če nekdo dobi »modro polo«, pomeni, da je bil upokojen. Vozniki zagotovo poznajo besedno zvezo »modra cona«, ki se navezuje na prostor, kjer je parkiranje časovno omejeno. Znana je tudi besedna zveza »moder človek«, pomeni človeka, ki veliko ve in ima veliko izkušenj. (On je moder človek, zagotovo bo ravnal prav).

Oddaje lahko poslušate tukaj: Kotiček za jeziček – RTV SLO

Skip to content