Kratki film Krst za triatlonce sprejet že na 8. filmski festival v sekcijo finalistov.
Domov E Slovenistika E Kratki film Krst za triatlonce sprejet že na 8. filmski festival v sekcijo finalistov.
Kratki film Krst za triatlonce, nastal ob simpoziju Zakaj Črtomir ne umre v soavtorstvu Barbare Jurša Potocco (predavateljice na Oddelku za uporabno jezikoslovje), dr. Marcella Potocca (predavatelja na Oddelku za uporabno jezikoslovje in Oddelku za slovenistiko) ter Damjana Muhiča, je bil sprejekt že na 8. filmski festival.

Ob tridesetletnici slovenske osamosvojitve je v okviru simpozija o Prešernovem Krstu pri Savici nastal tudi kratki film Krst za triatlonce v režiji Damjana Muhiča, pod katerega sta se kot soscenarista podpisala tudi dr. Marcello Potocco, sodelavec Oddelkov za slovenistiko in uporabno jezikoslovje na UP FHŠ ter Barbara Jurša s Fakultete za vede o zdravju, ki je tudi sodelavka Oddelka za uporabno jezikoslovje. Prešernovo besedilo je bilo v kratkem filmu nadgrajeno s konceptom pasivnega in aktivnega človeka, kot ga je razumel slovenski pesnik in pisatelj Edvard Kocbek. Tako sta v kratkem filmu spregovorila umetniška beseda, a tudi telo in kraj. V glavni vlogi filma, posnetega na krajih Črtomirove poti, torej v vlogi triatlonca, je nastopil študent aplikativne kineziologije Matija Kodarin, ki je filmu s svojo predstavitvijo modernega, močnega Črtomira dodal prav posebno prezenco.

Film, ki je bil premierno predvajan pred letom in pol je dosegel uspeh, ki si ga njegovi ustvarjalci, kot priznavajo iskreno, sprva niso predstavljali. Film je bil namreč posnet predvsem za namen spremljajočega dogodka k simpoziju. Kljub temu pa je bil že ob samem začetku sprejet na prestižni festival kratkega filma v Cannesu, tokrat pa je bil sprejet na festival kratkega gorniškega filma Cortomontagna – Premio Leggimontagna v Tolmeču, kjer se je uvrstil med finaliste.

Skip to content