Domov 5 Obvestila 5 Kresnik za najboljši roman v roke nekdanji študentki FHŠ Anji Mugerli

Kresnik za najboljši roman v roke nekdanji študentki FHŠ Anji Mugerli

26. junija, 2024

Roman z naslovom Pričakovanja je delo primorske pisateljice Anje Mugerli, s katerim si je prislužila letošnjega kresnika časopisne hiše Delo. Anja je nekdanja študentka Fakultete za humanistične študije, ki je leta 2015 magistrirala iz uprizoritvenih študij in kreativnega pisanja.

Po besedah žirije roman Anje Mugerli na literarno dovršen in reflektiran način odpira tabuje, kot so neplodnost in dileme ob postopkih umetne oploditve, s katerimi se sooči protagonistka Jana, prvoosebna pripovedovalka. Kot pacientka Klinike za reprodukcijo trpi za nepojasnjeno neplodnostjo.

»Ne da bi zmogla enoznačno opredeliti izvor svoje želje, privoli v izčrpavajoč postopek umetne oploditve. Njeno telo je zanjo vse bolj tuje, a se ga hkrati z vsakim ginekološkim pregledom in posegom močneje zaveda. Hladne ordinacije poudarjajo razčlovečenost in praznino, ki se v protagonistki razrašča kot prazen prostor, ki ga je treba »poseliti«. Edina družbeno priznana pot je zanositev – hrepenenje je ob vsakem neuspelem posegu večje, upanje pa plahni,« je povzela žirija.

Avtorica v romanu neposredno spregovori o nadzoru nad razmnoževalno vlogo ženske, ki je kljub emancipaciji v sodobni družbi še vedno zreducirana na maternico, in podvomi o idealizaciji materinstva, ki ga okolica spodbuja za vsako ceno in vzbuja občutek krivde, kadar ženska ni pripravljena za to žrtvovati lastnega zdravja ali načina življenja.

»Anja Mugerli ne moralizira in ne zapade v sentimentalnost, pač pa psihološke dileme svoje protagonistke predstavi stvarno, brez ovinkarjenja, celo s kančkom humorja in literarno prepričljivo. Prav zato gre tudi za delo, ki na podlagi intimne izkušnje, kot umetnost, odpira in premika meje diskurza o družbeni vlogi ženske v 21. stoletju,« je o nagrajenem romanu zapisala žirija.

Foto: BoBo

Skip to content