Domov 5 Konfucijeva učilnica 5 Kulturni dan Babilonski stolp na OŠ Koper

Kulturni dan Babilonski stolp na OŠ Koper

5. februarja, 2024

Dne 30.1.2024 je osnovna šola Koper organizirala kulturni dan »Babilonski most«, dogodek, namenjen seznanjanju z različnimi tujimi jeziki in kulturami. Vabljena je bila tudi Konfucijeva učilnica Koper na UP, ki sta jo zastopali kitajska učiteljica Xu Yidan in sinologinja Anja Ahčin.

V sklopu sedmih 15 minutnih uvodnih predavanj, kjer so se menjale skupine učencev 6. razredov, sta predstavili kulturo kitajskega zmaja, njegovo starodavno simboliko, povezanost z vodo, cesarji in zmajevo ključno vlogo na kitajskih tradicionalnih festivalih. Še posebej sta znana regata z zmajevimi čolni in zmajev ples v novoletnih povorkah.  Kitajski zmaj je mitološko bitje, ki prinaša blagostanje in srečo in je tokrat še posebej pomembno, saj bodo Kitajci 10. februarja stopili v novo leto, ki bo v znamenju modrega zmaja.

Vrhunec kulturnega dne »Babilonski most« je bila intenzivna, skoraj dvourna delavnica, kjer so se učenci najprej seznanili z različnimi navadami, ki spremljajo praznovanje kitajskega novega leta, ali kot mu sami pravijo Chunjie (praznovanje pomladi).

Učenci so raziskovali pomen rdeče barve, simbole veselja, družinske harmonije, bogastva in blaginje ter jedi in sadeže povezane s temi simboli. Spoznali so tradicionalne jedi, ki jih postrežejo na prednovoletni večer in vsaka simbolizira različne želje za prihajajoče leto, kot so sreča, harmonija, zdravje in obilje. Delavnica je dala poseben poudarek pismenki 福 (fú) simbolu sreče  in pismenki zmaja 龙(long ) ter učence spodbudila, da so ti dve pismenki samostojno in kreativno vključili v svoje plakate.

Skozi proces ustvarjanja teh plakatov so učenci pridobili vpogled v pomen okraskov, navade ob novoletnem festivalu in še posebej pomen družinske harmonije in družinskih srečanj v prazničnem času. Delavnica ni le spodbujala umetniškega izražanja, ampak je tudi poglobila razumevanje in spoštovanje učencev do kulturnih tradicij, ki so drugačne od njihove.

Zapisala: Anja Ahčin, sinologinja v KUK UP

Zadnji prispevki
Kontakt

Služba za promocijo in vseživljenjsko učenje

Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije
Titov trg 5, 6000 Koper

promocija@fhs.upr.si
+386 (0)5 663 77 46

Skip to content