Domov 5 Obvestila 5 Mednarodna razstava Herojskoto doba na Histrite/The Heroic Age of Histri

Mednarodna razstava Herojskoto doba na Histrite/The Heroic Age of Histri

28. maja, 2024

V četrtek, 23. maja, so v Skopju otvorili razstavo z naslovom Herojska doba Histrov (Herojskoto doba na Histrite/The Heroic Age of Histri), pod katero se je podpisala izr. prof. Martina Blečić Kavur s Fakultete za humanistične študije. Razstava je nastala v okviru programa ob 100. obletnici Arheološkega muzeja Republike Severne Makedonije.

Razstava predstavlja le delček oddaljene, a pomembne istrske arheološke dediščine kot pokazatelja, med drugim identitete tega prostora. Ime Istra je le eden, a najpomembnejši ohranjeni element monumentalne istrske železnodobne kulture, ki jo predstavlja ta razkošna razstava. Histre spoznavamo predvsem skozi obrede in načine pokopavanja ter v odsevih izjemnih predmetov bogate materialne kulture. S temi fragmenti se dosledno sledi kontinuiteta razvoja histrske etnične skupine skozi celotno 1. tisočletje pr. n. št. na osnovi skupnih družbenih, kulturnih in ideoloških vzorcev.


Avtorica razstave je izr. prof. Martina Blečić Kavur s Fakultete za humanistične študije, ki je kot vabljena predavateljica imela posebno predavanje na temo Popotovanje po deželi Histrov (Patuvanje niz zemjata na Histrite/Peregrination througe the land of the Histri).

Mednarodna razstava je nastala v tesnem sodelovanju med Arheološkim muzejem Istre v Puli in Arheološkim muzejem Republike Severne Makedonije, zato so Histri prvič dobili priložnost, da gostujejo v tej državi.


Ob otvoritvi so slavnostne nagovore imeli dr. Slavica Babamova, direktorica Arheološkega muzeja Republike Severne Makedonije, Maja Čuka iz Arheološkega muzeja Istre v Puli, mag. Zoran Pavlov iz Ministrstva za kulturo Republike Severne Makedonije in Nikola Bajić iz Veleposlaništva Republike Hrvaške v Skopju.

Razstavo si bo mogoče ogledati vse do 1. septembra 2024.

Skip to content