Mednarodni simpozij in delavnice o raziskovanju “ustvarjanja kraja” (placemaking)
Domov E Arheologija in dediščina E Mednarodni simpozij in delavnice o raziskovanju “ustvarjanja kraja” (placemaking)
Med 8. in 12. majem je potekal intenzivni teden delavnic in znanstveno-raziskovalnih izmenjav znanja in izkušenj na interdisciplinarnem področju “ustvarjanja kraja”, v okviru mednarodnega projekta COST Akcije Dynamics of placemaking and digitization in Europe´s cities (DOPMADE).
Prvi dan, namenjen simpoziju, je potekal v Ljubljani, v Muzeju za arhitekturo in prostor, kjer so uvodna predavanja imeli prof. Janez Koželj, prof. Dr. Leandro Mandrazo iz Barcelone, doc. dr. Neža Čebron Lipovec z UP FHŠ in pa predstavnici prakse arhitektka Zala Velkavrh (ProstoRož) ter umetnica Branka Cvjetičanin (EPK Rijeka).

Od torka do petka pa so v Kopru, na UP FHŠ (in v gosteh na UP FM) potekale delavnice, kjer so člani projekta predstavljali svoje raziskovalne metode ustvarjanja kraja, posebno v krajih s sporno zgodovino. Predstavljene so bile metode: senzorična analiza kraja, analiza zvočne krajine, zamišljanje razvoja mesta s pomočjo 4D modelov, diskurzivna analiza poimenovanja ulic, analiza “urbane sreče”, več metod s turističnega managementa za potrebe analize zadovoljstva prebivalcev (metoda KANO), ter neformalno ustvarjanje kraja. Nekatere metode so bile ponazorjene s pomočjo koprskih organizacij in njihovih dejavnosti: udeleženci so si ogledali Pokrajinski muzej Koper ter izvedli okroglo mizo o pomenu samoniklih kulturnih praks s predstavniki organizatorjev dogodkov v skladišču Libertas – stičišču urbane kulture (izkušnja skvota INDE, PandaBanda, Avtomatik delovišče, Neodvisni obalni radio, Pina, Škver -Piran).

Intenzivni teden znanstvenih izmenjav je dokazal, da je “ustvarjanje kraja”, sploh s pomočjo digitalnih orodij, ključen element v vključevalnem urbanizmu. Koper pa se je s svojo bogato zgodovino in številnimi sodobnimi ustvarjalnimi praksami izkazal kot izvrsten laboratorij in primer odličnih praks.

Skip to content