Domov 5 Oddelki 5 Oddelek za arheologijo in dediščino 5 Mednarodni simpozij o svetovni dediščini 20. stoletja in presoji vpliva na dediščino

Mednarodni simpozij o svetovni dediščini 20. stoletja in presoji vpliva na dediščino

25. oktobra, 2022

V četrtek, 20. 10. 2022, je v ljubljanskem Mestnem muzeju potekal mednarodni simpozij o svetovni dediščini 20. stoletja, v organizaciji Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo, pod vodstvo Špele Spanžel.

Dogodek je bil organiziran v okviru praznovanja 50. obletnice UNESCO-ve Konvencije o varstvu svetovne kulturne in naravne in dediščine 1972 ter ob 150. obletnici Plečnikovega rojstva, namenjen pa je bil širši razpravi ob vpisu Plečnikove Ljubljane na seznam Svetovne dediščine. Na dogodku so sodelovali ugledni mednarodni voditelji ključnih institucij, ki usmerjajo ohranjanje svetovne dediščine (Alessandro Balsamo iz World Heritage Committee, Eugene Jo iz ICCROM, Gwenaelle Bourdin iz ICOMOS in drugi), osrednja tema srečanja je bila uporaba in razvoj orodij za presojo vplivov na dediščino (Heritage Impact Assessment – HIA), ki lahko ključno pripomorejo k skladnemu in trajnostnemu upravljanju kulturne dediščine, ne zgolj svetovne.

Simpozija sta se udeležila tudi doc. dr. Neža Čebron Lipovec (UP FHŠ), v imenu UNESCO katedre o interpretaciji in izobraževanju za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini, ki domuje na UP FHŠ; ter asist. Tim Mavrič (FAMNIT/IAM). Oba sodelujeta v novopridobljenem velikem temeljnem raziskovalnem projekt ARRS (projekt HEI TRANSFORM – Dediščina za vključujočo trajnostno prebrazbo), ki se posveča trajnostni dediščini in tudi presoji vplivov nanjo.
Na družabnem delu srečanja so se nekateri udeleženci udeležili tudi očarljivega nočnega vodstva po Narodni univerzitetni knjižnici, Plečnikovi mojstrovini.

Celoten simpozij si je možno ogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=2PBCL0wgaf0

Skip to content