Mednarodni simpozij »Ustvarjanje kraja za boljšo družbo prihodnosti« in delavnica “Metodologije za raziskovanje ustvarjanja kraja v spornih historičnih prostorih”
Domov E Arheologija in dediščina E Mednarodni simpozij »Ustvarjanje kraja za boljšo družbo prihodnosti« in delavnica “Metodologije za raziskovanje ustvarjanja kraja v spornih historičnih prostorih”
V sodelovanju z Urbanističnim inšitutom Republike Slovenije in InnoRenew se bosta v tednu med 8. in 12. 5. odvijala mednarodni simpozij in delavnica na temo analize procesov ustvarjanja kraja (t. i. Placemaking), v okviru projekta COST Action CA18204: Dynamics of placemaking and digitization in Europe´s cities.

Simpozij 8. 5. 2023 bo potekal v Ljubljani v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Delavnica bo potekala med 9. 5. in 12. 5. 2023 v prostorih Fakultete za management in Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.

Podroben program aktivnosti simpozija in delavnice v Kopru: PLACEMAKING WORKSHOP

 

Torek, 9.5.: 

  • dopoldne: Fakulteta za management, Predavalnica 4
  • popoldne: Fakulteta za management, InoLab

Sreda, 10. 5. 

  • dopoldne: Fakulteta za management UP, InoLab
  • popoldne: Fakulteta za management UP, Predavalnica 10

Četrtek, 11.5.

  • Fakulteta za humanistične študije, Maestral 1

Petek, 12.5.

  • Fakulteta za humanistične študije, Maestral 1

 

Celotna programska brošura: THE FUTURE OF PLACEMAKING

 Za več informacij o programu simpozija in aktivnostih delavnice pišite na naslov: placemaking@uirs.si.

 


Ustvarjanje kraja oz. »placemaking« je koncept, ki obsega prakse in strategije, ki jih lokalno prebivalstvo (mestni prebivalci, oblasti in drugi akterji) vlagajo v kraje s posebni kulturnimi značilnostmi, in sooblikujejo občutek pripadnosti. Ustvarjanje živahnih, dostopnih in vključujočih javnih prostorov je ključnega pomena za ustvarjanje občutka skupnosti in spodbujanje socialne kohezije. Pomaga ustvarjati privlačne, varne in prijetne prostore, kjer se lahko ljudje iz različnih okolij zberejo, sodelujejo in gradijo odnose, posledično pa oblikujejo tudi fizični prostor. Posebno vlogo pa imajo procesi ustvarjanja kraja v historičnih ambientih, ki so jih zaznamovale velike družbeno-politične premene. 

Če so pravilno zasnovani, lahko takšni kraji pomagajo pri soočanju z izzivi sodobnih družb, kot so socialna odtujenost, vprašanja mobilnosti, vplivi podnebnih sprememb itd. Urejanje krajev je lahko tudi gospodarsko gonilo, saj pritegne nove obiskovalce, podpira mala podjetja in poveča vrednost nepremičnin.

 


Foto: Open House Slovenia

Skip to content