Pričetek aktivnosti z inavguracijskim srečanjem UNESCO katedre
Domov E Raziskovanje E Unesco E Pričetek aktivnosti z inavguracijskim srečanjem UNESCO katedre
V torek, 22. februarja 2022, se je na univerzi odvilo inauguracijsko srečanje UNESCO Katedre za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini.

Po uvodnem pozdravu gostiteljice in predstojnice katedre ter dekanje UP FHŠ, dr. Irene Lazar, so prisotne pozdravili še ministrica dr. Simona Kustec, rektorica dr. Klavdija Kutnar, Ana Luiza Massot Thompson Flores (UNESCO Regional Bureau for Science and Culture in Europe) in Gašper Hrastelj (Slovenska nacionalna komisija za UNESCO).

Spodbudnim besedam ob pričetku aktivnosti so sledila še štiri predavanja vabljenih predavateljev (Matteo Rosati (UNESCO Regional Bureau for Science and Culture in Europe (BRESCE), Italija), Špela Španžel (Ministrstvo za kulturo RS), Günter Köck (Avstrijska akademija znanosti, avstrijski delegat pri UNESKO MAB-ICC na Dunaju) ter Darko Babić (Univerza v Zagrebu, predsednik ICOM ICTOP), ob koncu pa so bile predstavljene še načrtovane aktivnosti katedre v letu 2022.

V zaključku srečanja so bile predstavljene načrtovane aktivnosti Unesco katedre za leto 2022, ki zajemajo: gostujoča predavanja na temo muzeologije in mednarodno poletno šolo na temo muzeologije v Piranu, delavnico o participativnih načinih v ohranjanju grajene dediščine, delavnice za pedagoge z namenom vključevanja tematik dediščine v pouk. V obalno-kraški regiji bo potekala delavnica na temo tradicionalnih znanj in upravljanja dediščine kraške regije, v okviru Noči raziskovalcev pa delavnice v Mitskem parku v Rodiku in Arheološkem parku Simonov zaliv. Aktivnosti bodo vključene tudi v okvir Mednarodnega leta stekla 2022 (International Year of Glass 2022 – IYOG 2022).

 

Skip to content