Domov 5 Oddelki 5 Oddelek za slovenistiko 5 Študenti UP FHŠ sodelujejo z Radiem Koper

Študenti UP FHŠ sodelujejo z Radiem Koper

17. junija, 2022

S koncem semestra smo zaključili tudi z letošnjo sezono radijske rubrike Kotiček za jeziček, ki jo pod mentorstvom radijske lektorice Mojce Maljevac in doc. dr. Jane Volk z Oddelka za slovenistiko pripravljajo študenti UP FHŠ pri predmetu Pravopis in pravorečje.

Letos smo se posvetili predvsem frazemom, stalnim besednih zvezam, ki imajo že ustaljen pomen, saj je po nekaterih raziskavah poznavanje frazemov oziroma njihovega pomena šibko. Razlagali smo, kaj pomenijo in od kod izvirajo nekateri svetopisemski in mitološki frazemi (iti kot Elija, hoditi od Poncija do Pilata …), živalski frazemi (iti rakom žvižgat, gojiti kačo na prsih …), frazemi o hrani (dati banano, ni dobro češenj zobati z nekom …) in ostali frazemi (biti copata, delati se Francoza …).

Vse prispevke sta s svojo prijetno glasovno bravo, energičnostjo in pravorečno ustreznostjo posnela študenta študijskega programa Slovenistika Tanja Žuvela in Maj Matias Strle, za kar se jima v imenu Oddelka za slovenistiko iskreno zahvaljujemo. Če ste predvajanje prispevkov zamudili ali bi jih radi ponovno poslušali, so na voljo v spletnem arhivu RTV Slovenija. Z novim študijskim letom bomo pričeli že z 10. sezono svetovanja ob jezikovnih dilemah uporabnikov.

Skip to content