UP FHŠ in UP FAMNIT v sklopu naravoslovnega dneva gostila dijake in dijakinje Gimnazije Šiška
Domov E Geografija E UP FHŠ in UP FAMNIT v sklopu naravoslovnega dneva gostila dijake in dijakinje Gimnazije Šiška
Skupaj z UP Famnit smo v sredo, 26. 4. 2023, v sklopu Naravoslovnega dneva gostili dijake in dijakinje Gimnazije Šiška. Nekaj utrinkov s sredinega dogajanja ...

UP FHŠ in UP FAMNIT sta v sredo, 26. aprila 2023, v sončnem Kopru in Izoli, gostila dijake in dijakinje Gimnazije Šiška, ki so se udeležili naravoslovnega dneva.

Srednješolci so preko predavanj, eksperimentov in delavnic spoznavali zanimive vsebine in se pri tem zabavali

Po uvodnem pozdravu na Titovem trgu, je pod vodstvom UP FHŠ, sledila delavnica “Kartiranja stavb po starem mestem jedru Kopra s pametnimi telefoni”, ki sta jo vodili Valentina Brečko Grubar in Mojca Poklar. Z vajo so bili dijaki neposredno postavljeni v okolje in se spoznali z Geografskimi informacijskimi sistemi.

  

Po krajšem predahu so se dijaki skupaj s profesoricami odpravili v Livade v objekt 1.0., kjer so nadaljevali z aktivnostmi, ki sta jih za njih pripravila Oddelek za biodiverziteto in Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT.

Tam so se najprej razdelili v dve skupini in nadaljevali z delavnico “Spoznavanje aromatičnih rastlin na raziskovalen način,” ki jo je vodila doc. dr. Alenka Baruca Arbeiter z Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT. Predavateljica je v sklopu zanimivih vsebin popeljala dijake v svet raziskovanja aromatčnih rastlin, kjer so spoznavali dragocene zdravilne rastline in metode za pridobivanje eteričnega olja in hidrolata ter drugih rastlinskih izvlečkov.

V sklopu delavnice “BIOINFORMATIKA – od zaporedja DNA do fenotipa” pod vodstvom doc. dr. Matjaža Hladnika, so dijaki spoznali skrivnosti DNA, njihovih mutacij in njihove procese ter se na interaktiven način skozi nekaj praktičnih primerov spoprijeli z bioinformacijsko analizo.

Naravoslovni dan so zaključili z delavnico “Vloga dijakov kot laičnih znanstvenikov pri spremljanju biotske raznovrstnosti,” ki sta jo izvedla Aja Bončina in Luka Duniš z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT. Dijaki so spoznavali inovativne pristope spremljanja biotske raznovrstnosti, ter bili predstavljeni z nekaterimi vsebinami  priročnika “ Ohranjanje krajinske značilnosti v kmetijski krajini. V zaključnem delu pa so se odpravili na teren in se s pomočjo naprave Biotracker odpravili v iskanje mladiča evropske srne.

 

Skip to content