Domov 5 Oddelki 5 Oddelek za arheologijo in dediščino 5 UP FHŠ uspešna pri pridobitvi WEAVE dvostranskega projekta

UP FHŠ uspešna pri pridobitvi WEAVE dvostranskega projekta

22. novembra, 2022

UP FHŠ je bila uspešna pri pridobitvi novega raziskovalnega projekta v okvirju Javnega razpisa za sofinanciranje slovenskega dela dvostranskih ali tristranskih skupnih raziskovalnih projektov Weave, ki ga sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

Vodja pridobljenega projekta z naslovom Osor onkraj mita je s slovenske strani izr. prof. dr. Martina Blečić Kavur in s strani avstrijskega partnerja Univerze na Dunaju, dr. Nives Doneus.

Projekt bo obravnaval vprašanje, ali je pomorsko vlogo mesta Osor na kvarnerskem otoku Cresu (Hrvaška), na katero nakazuje trgovsko blago, in s tem potek pomorskih poti na dolge razdalje med Alpami in Egejskim morjem, mogoče utemeljiti z njegovim krajinskim kontekstom. Osor in njegov kopenski in morski kontekst bosta obravnavana celostno in raziskava se bo osredotočila na pet tem: 1) zgodovina stikov in trgovine, 2) prostorska širitev mesta in obrobna raba zemljišč, 3) kopenski in podvodni krajinski kontekst, 4) pomorsko, strateško in/ali vojaško vlogo Osorja ter 5) vlogo severno-jadranskih otokov v gospodarskih in kulturnih trgovskih omrežjih na dolge razdalje. Gonilni dejavnik pri projektu je zahteva po interdisciplinarnem pristopu, ki lahko upošteva arheološke, kulturne, krajinske in morske vidike območja čez mejo med kopnim in morjem.

Naši raziskovalki iskreno čestitamo in želimo uspešno raziskovanje!

Rezultati javnega razpisa so dostopni na tej povezavi.

Skip to content