Domov 5 Obvestila 5 UP obiskal direktor Slovenske znanstvene fundacije

UP obiskal direktor Slovenske znanstvene fundacije

19. julija, 2023 | Obvestila, Unesco katedra

Na Slovenskem festivalu znanosti bodo v prihodnje sodelovali tudi oddelki UP FHŠ in Unesco katerdra

Univerzo na Primorskem je 19. julija 2023 obiskal dr. Edvard Kobal, predsednik uprave in direktor Slovenske znanstvene fundacije (SZF), osrednje slovenske ustanove zasebnega prava na področju pospeševanja in promocije znanosti.

Ob rektorici UP, prof. dr. Klavdiji Kutnar, sta ga sprejela tudi za prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo, prof. dr. Štefko Miklavič in dekanja UP FHŠ, prof. dr. Irena Lazar. Prof. dr. Irena Lazar je od 20. junija 2022 tudi predsednica Znanstvenega sveta SZF, z mandatom do 24. maja 2024, dr. Štefko Miklavič pa član Znanstvenega sveta SZF.

Na sestanku so pregledali program dela Slovenske znanstvene fundacije za prihodnje obdobje in se dogovorili na kakšen način je UP lahko v večji meri vključena v aktivnosti, predvsem v okviru štipendiranja, mednarodne mobilnosti in osnovanja štipendijskih skladov. Med ključnimi dogovori sestanka je bila vključenost UP v Slovenski festival znanosti(SZF), ki bo kot vsako leto potekal konec septembra (26. – 28. 9.), tokrat pa prvič z vključenostjo UP in dodatno lokacijo dogajanja v Kopru, ki bo ponudila vsebine za vse triade osnovne šole na letošnjo temo Vesolje – Zemlja – Ljudje.

Na SZF bodo z aktivnostmi v projekte v prihodnje vključili oddelke UP FHŠ in Unesco katedro.

Namen Slovenske znanstvene fundacije je neodvisno moralno ter finančno podpirati slovensko znanstveno skupnost in potencialne raziskovalce. Med njenimi cilji je tudi povezovanje znanosti in raziskovanja s podjetništvom, gospodarstvom ter družbo kot celoto, tako znotraj Slovenije kot tudi na mednarodni ravni.

Fundacija si prizadeva za izboljšanje komunikacije znanosti ter spodbuja boljše razumevanje vloge znanosti v družbi in višjo znanstveno pismenost državljank in državljanov RS. Poleg tega podeljuje tudi nagrade »Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju«, ki jih prejmejo tudi projekti in zaposleni UP.

V letu 2023 so bili prejemniki na predlog UP: UP PEF z Radiem Koper za skupno radijsko oddajo “Ena mačka, štiri miši” in raziskovalni inštitut InnoRenew CoE. Častni naslov Komunikator znanosti za leto 2022 pa je prejel dr. Lovrenc Lipej, redni profesor na UP FAMNIT.

       

Arhiv prispevkov
KONTAKT

Služba za promocijo in vseživljenjsko učenje

Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije
Titov trg 5, 6000 Koper

promocija@fhs.upr.si
+386 (0)5 663 77 46

Skip to content