Domov 5 Nekategorizirano 5 Uspešen zaključek mednarodne konference o interpretaciji dediščine

Uspešen zaključek mednarodne konference o interpretaciji dediščine

24. marca, 2024

Na Fakulteti za humanistične študije je med 21. in 24. marcem potekala konferenca o interpretaciji dediščine, na kateri je sodelovalo več kot 120 mednarodno prepoznavnih strokovnjakov, ki so skozi primere dobrih in manj dobrih praks osvetljevali pomen interpretacije dediščine. 

Konferenco so s skupnimi močmi organizirale Fakulteta za humanistične študije KoperUnesco katedra in Evropsko združenje za interpretacijo dediščine Interpret Europe, finančno pa jo je podprla Slovenska nacionalna komisija Unesco in jo uvrstila v letni program. 

Pomen konference se kaže v tem, da ljudje vsakodnevno vstopamo v odnos z dediščino prek različnih oblik prezentacij spomenikov, muzejskih razstav in drugih oblik prezentiranja in interpretiranja dediščine. Te nam omogočajo, da raziskujemo in razmišljamo o preteklih dogodkih, tradicijah in dosežkih ter si ustvarimo globlje razumevanje konteksta, v katerem živimo danes.

Ob četrtkovi otvoritvi konference so udeležence nagovorili prof. dr. Irena Lazar, dekanja Fakultete za humanistične študije in predstojnica Unesco katedre, prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem, Gašper Hrastelj, direktor Urada za Unesco in generalni sekretar Slovenske nacionalne komisije za Unesco, Vesna Pajić, svetovalka za področje kulture in mednarodnih projektov na Mestni občini Koper ter Helena Vičič, direktorica Interpret Europe.

Uvodnim pozdravom je sledilo predavanje Špele Spanžel, umetnostne zgodovinarke in generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo RS.

V naslednjih dneh so se na konferenci predstavili številni ugledni eksperti s področja dediščine iz Anglije, Avstrije, Brazilije, Poljske, Češke, Švedske, Švice, Romunije, Nemčije, Madžarske, Združenih držav Amerike, Turčije, Južne Koreje, Hrvaške, Slovenije in Srbije. 

Organizatorji so skozi celotno izvedbo konference poleg zanimivih vsebin s področja pripravili tudi pester dnevni program, kjer ni manjkalo druženja, aktivnih izmenjav znanj in nepozabnih trenutkov. Vsak dan se je začel z osrednjimi predavanji, ki so jih izvedli David Uzzel (University of Surrey), Sujeong Lee (UNESCO WHIPIC) in Lluis Bonet (University of Barcelona).

Po zaključku osrednjih predavanj so se udeleženci razdelili po predavalnicah, kjer so lahko izmenjevali mnenja, se poglabljali v obravnavane tematike in prisluhnili različnim strokovnjakom. Popoldnevi so bili namenjeni strokovnim ekskurzijam in obiskom zanimivih lokacij v bližnji okolici.

V soboto, 23. marca, je bila kot zaokrožen zaključek Tedna UP odprta razstava Na vrtu (ne)vidnih. Odprtje so pospremili udeleženci Mednarodne konference o interpretaciji dediščine, ki so pred njo v okviru delavnice pri dr. Katji Hrobat Virloget in dr. Roberti Altin odpirali kritičen razmislek o pomenu skupne dediščine (ne)vidnih migracij v evropskem kontekstu. 

V prvem, drugem in tretjem nadstoprju fakultete sta sicer še na ogled dve razstavi, in sicer Lepota kamnite poezije, Istra, skozi katero vas Romana Kačič, Barbara Škarja in Sara Mušič Žetko vabijo v svet kamnitih gradenj, ter fotografska razstava Mitskega parka v Rodiku

Nekaj foto utrinkov s konference si lahko ogledate v priloženi foto galeriji.

Skip to content