Domov 5 Oddelki 5 Oddelek za antropologijo in kulturne študije 5 V tišini spomina »Eksodus« in Istra« v izboru Odlični v znanosti 2022

V tišini spomina »Eksodus« in Istra« v izboru Odlični v znanosti 2022

8. decembra, 2022

Knjiga izr. prof. dr. Katje Hrobat Virloget z naslovom V tišini spomina »Eksodus« in Istra« je v izboru Odlični v znanosti 2022 na področju humanistike.

Odlični v znanosti je projekt, ki ga ARRS izvaja v okviru promocije znanosti. Gre za izbor najvidnejših dosežkov preteklega leta, ki ga v potrditev Znanstvenemu svetu ARRS predlagajo članice in člani Znanstvenoraziskovalnih svetov posameznih ved.

Celoten izbor dosežkov Odlični v znanosti 2022 bo v kratkem objavljen na spletni strani ARRS. https://www.arrs.si/sl/promocija/odlicni/

Iskrene čestitke!

O delu “Eksodus” in Istra. izr. prof. dr. Katje Hrobat Virloget

Izvirno znanstveno delo v založbi v sodelovanju med Založbo Univerze na Primorskem in Založništvom tržaškega tiskana na podlagi individualnih in kolektivnih spominov obravnava tabu temo v slovenski zgodovini, to je t.i. eksodus (večinoma) italijanskega prebivalstva iz Istre po drugi svetovni vojni. Raziskava obravnava razloge za »eksodus« ter življenje tistih, ki so ostali, in tistih, ki so prišli v novo družbeno stvarnost Istre. Novost raziskave je etnološka analiza spominov ljudi, ki so obravnavani ne le z zgodovinskega vidika, pač pa tudi v svojem čustvenem kontekstu, ki izražajo strahove, občutke, ki še danes ostajajo »v tišini spomina«.

Skip to content