Domov 5 Obvestila 5 Vtisi iz Mitskega parka Rodik sedaj na razstavi na UP

Vtisi iz Mitskega parka Rodik sedaj na razstavi na UP

10. julija, 2024

V sodelovanju z Občino Hrpelje-Kozina, v kateri živi in deluje Mitski park Rodik, je v Avli Armerije UP postavljena razstava fotografij iz arhiva občine, ki prikazuje dele, sporočila in elemente mitskega parka.

Mitski park Rodik je nastal v okviru Projekta Mitski park – skupna čezmejna turistična destinacija za ohranjanje, varstvo in promocijo dediščine mitske krajine (financirano znotraj programa Interreg Slovenija Hrvaška) in ima svoj dodatek tudi na hrvaški strani, v Mošenički Dragi. Partnerica projekta je bila tudi UP FHŠ, saj so njeni zaposleni prispevali predvsem antropološke raziskave in vsebine, ki bogatijo informacije v parku.

Prebivalci Rodika poznajo vsak košček svoje zemlje in povsod v naravi, kjer je odtis človekove roke, je zapisana zgodba. Mitski park z dvanajst mitsko-folklornimi točkami vas tako ponese v svet naših prednikov k mitski babi, kultnem kačonu, šembilji – kot hudiču na gorečem vozu, k našim prednamcem ajdom, k enigmatičnim mestom vstopa v svet mrtvih prek jam in »mrtvih počival« in do krščanskih oblikovalcev krajine.

Park se razteza v okolici vasi Rodik, po njem pa vodita dve potiZgornja Lintverjeva pot (po brkinskem gozdnem terenu povezuje 6 točk: Na Jezeru, kjer živi Lintver, Ajdovščina, kjer je  domovanje velikanov Ajdov in najlepše ohranjeno arheološko najdišče v Sloveniji, Njivice, Kobilja glava in Robida, možno pa jo je podaljšati z dvema dodatnima točkama: Križen drev in Pod Lisičino) in Spodnja Babina pot (po kraškem terenu povezuje 3 točke: Cikova jama, Baba, Rodiška pečina, z možnostjo dodatnih dveh točk: Fukova jama in Šlavrova jama).

Na vsaki od omenjenih točk obiskovalce pričakajo: kamnite skulpture, povezane z mitološko zgodbo na samem mestu, izdelane v okviru projekta, ter večjezične tablice z zgodbo, ki pa jo lahko poslušate v narečju tudi prek aplikacije. Ob zgodbi pa je zapisan tudi kratek okvir mita, saj vsak najde svojega sorodnika v bogati evropski in širši zgodovini. Pot pa lahko zaključite v Centru za obiskovalce, kjer vas čaka manjši, a vsebinsko izjemno bogat muzej.

Skip to content