Domov 5 Obvestila 5 Zaključek triletne mednarodne poletne šole konservatorstva in interpretacije dediščine

Zaključek triletne mednarodne poletne šole konservatorstva in interpretacije dediščine

6. septembra, 2023 | Obvestila, Oddelek za arheologijo in dediščino, Unesco katedra

V soboto, 2. 9. 2023, sta se zaključili “sestrski” mednarodni poletni šoli – poletna šola konservatorstva-restavratorstva in poletna šola konservatorstva in interpretacije, ki sta v zadnjih tednih potekali prva v […]

V soboto, 2. 9. 2023, sta se zaključili “sestrski” mednarodni poletni šoli – poletna šola konservatorstva-restavratorstva in poletna šola konservatorstva in interpretacije, ki sta v zadnjih tednih potekali prva v cerkvi sv. Helene na Gradišču pri Divači, druga pa na širšem območju Parka Škocjanske jame.

Zaključek nove poletne šole konservatorstva in interpretacije je potekal najprej v nekdanji domačiji Pr Nanetovh (Matavun 8). Po uvodni predstavitvi dela v okviru šole, so udeleženci šole vodili sprehod od cerkve sv. Brikcija v Naklem do cerkve sv. Helene na Gradišču pri Divači, na poti pa predstavili različne teme s področja kulturne dediščine in narave, ki se tu prepletata in povezujeta.  kjer so skupaj spoznavali kulturno dediščino in naravo v okolici.

Na Gradišču pri Divači se je nato odvil svečan zaključek prve, zdaj že triletne šole konservatorstva-restavratorstva, ki je potekala v cerkvici sv. Helene.

Kot je dejala županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan, so neizmerno hvaležni vsem, ki so v cerkvici svete Helene na Gradišču pri Divači in v njeni pripovedi prepoznali zgodbo, ki jo lahko skupaj peljemo naprej. Mladi strokovnjaki in mentorji so nato izvedli tudi voden ogled restavriranih stenskih poslikav.

Nova šola interpretacije zdaj prevzema “ključe” gradiške cerkvice, saj bo v prihodnjih letih pod okriljem te šole nastajal novi razpršeni muzej stenskih poslikav.

Poletna šola konservatorstva in interpretacije je izvedena v soorganizaciji Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem ter Parka Škocjanske jame v okviru UNESCO katedre za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini, Višje šole SUPSI v Švici, Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu ter Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Nova Gorica. Izvedbo šole je finančno podprla Slovenska nacionalna komisija za UNESCO.

Utrinki dogajanja so na voljo tukaj:

Arhiv prispevkov
KONTAKT

Služba za promocijo in vseživljenjsko učenje

Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije
Titov trg 5, 6000 Koper

promocija@fhs.upr.si
+386 (0)5 663 77 46

Skip to content