Domov 5 Obvestila 5 Zaključen T4EU teden na UP

Zaključen T4EU teden na UP

27. maja, 2024

Univerza na Primorskem je v sodelovanju z Univerzo v Trstu med 20. in 24. majem organizirala prvi T4EU teden v novi seriji tednov Evropske univerze Transform4Europe. Fakulteta za humanistične študije je v tem tednu študentom omogočila obiskovanje predmeta Heritage beyond Borders for Societal Transformation, širšo javnost pa v sodelovanju z Univerzo Alicante povabila k razpravi Bridging Communities: Dialogue and action for inclusive futures.

Na prvi dan, 20. maja, ko praznujemo svetovni dan čebel, predlagan s strani Slovenije, sta UP in UNITS udeležence pričakali s posebnimi darili. UP je pripravila slovenski med, ki so ga pridelali prav naši zaposleni, UNITS pa kavo in tako s kulinariko pokazali specifiki okolij, gostom pa obenem predali trajnostna darila.

Prvi del programa se je med 19. in 22. majem odvijal v Trstu, nato pa od 22. do 24. maja na UP. Program je bil razdeljen v posamezne sekcije, ki obravnavajo pomen podjetniških znanj ter okoljskih, digitalnih in družbenih preobrazb.

Predavanja za študente T4EU univerz so potekala po hibridni shemi BIP (Blended Intensive Programme), vključno z nekaj spletnimi in osebnimi urami poučevanja. Študenti so največ interesa izkazali za predmet Heritage beyond Borders for Societal Transformation: Interpretation and Education, ki so ga izvajale sodelavke Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ in sodelavci Univerze v Trstu.

V okviru predavanj so se odpravili tudi na terenske vaje v Dolino, v Kopru pa so podrobneje spoznavali zgodovinski in kulturni kontekst ter interpretacijo dediščine Muzejskega trga, ki so ga vse do danes zaznamovale številne arhitekturne in urbanistične spremembe.

V T4EU tednu je v okviru raziskovalne sekcije potekalo več dogodkov, namenjenih širši javnosti. Sodelavci Fakultete za humanistične študije, in sicer prof. dr. Vlado Kotnik, doc. dr. Tadej Praprotnik in izr. prof. dr. Alenka Janko Spreizer, so v sodelovanju z Univerzo Alicante organizirali dogodek Bridging Communities: Dialogue and Action for Inclusive Futures.

Skip to content