Domov 5 Obvestila 5 Zaključni dogodek projekta Moja zgodba iz tišine

Zaključni dogodek projekta Moja zgodba iz tišine

14. maja, 2023

Društvo Center za psihoterapijo in psihosocialno pomoč Koper v sodelovanju s Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem in Zavodom Epiona vabi na zaključni dogodek projekta »Moja zgodba iz tišine«, ki bo potekal v soboto, 20. maja 2023 ob 16.00 v Mali loži pod votli Pretorske palače v Kopru (pri slaščičarni Dehar).

V okviru dogodka bomo predstavili projekt in publikacijo “Moja zgodba iz tišine”, zbirko zgodb in spominov v slovenščini in italijanščini. Zapise smo prejeli v okviru projekta in petih izkustvenih delavnic, izvedenih v začetku leta 2023 na obeh straneh slovensko-italijanske meje, v Istri in na Krasu. Pričevanja razstirajo težke, pa tudi prijetne izkušnje življenja ob meji skozi obdobja fašizma, socializma, druge svetovne vojne, povojnega izseljevanja in priseljevanja. O vseh teh individualnih in kolektivnih travmah, ki zaznamujejo območje slovensko-italijanske meje, želimo spregovoriti s priznanimi govorci na okrogli mizi Glasovi iz tišine.

 

Na dogodku bo v okviru razstave predstavljena serija fotografij, ki smo jih na podlagi prispelih zgodb udeležencev generirali s pomočjo umetne inteligence. Spremljevalni del dogodka in razstave bodo tudi izložbe v starem mestnem jedru Kopra, ki jih bomo v duhu aktivizma popisali z izseki teh zgodb. S tem dejanjem želimo dati glas zgodbam iz tišine, kot tudi »krajem pozabe«, kot je nevidni italijanski spomenik iz leta 1945 iz Kopra/Capodsitria, katerega obletnico obeležujemo dan po dogodku.

 

Program dogodka (16:00-17:30)

  • Predstavitev projekta in publikacije “Moja zgodba iz tišine”.
  • Branje zgodbe Moja nona Eugenia, dr. Jure Vuga, umetnostni zgodovinar, sociolog kulture in pesnik.
  • Okrogla miza na temo Glasovi iz tišine (Tišina, travma in spomini ljudi)

Govorci in govorke na okrogli mizi:

  • dr. Paolo Fonda, psihiater in psihoanalitik;
  • dr. Stefano Lusa, zgodovinar in novinar;
  • dr. Katja Hrobat Virloget, antropologinja, moderatorka.

 

Spremljevalni dogodek: Razstava fotografij (in povabilo k sprehodu po Čevljarski in Župančičevi ulici do Prešernovega trga).

Projekt poteka v okviru razpisa »Spodbude za rešitve: Dolgoživa družba«, ki ga sofinancirata Stičišče nevladnih organizacij Istre in Krasa – ISKRA in Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za nevladne organizacije.

Skip to content