Domov 5 Obvestila 5 Dr. Ernest Ženko o etiki umetne inteligence

Dr. Ernest Ženko o etiki umetne inteligence

31. maja, 2024

V ponedeljek, 3. junija, bo v organizaciji Društva slovenskih izobražencev potekalo predavanje prof. dr. Ernesta Ženka s Fakultete za humanistične študije UP z naslovom Etika umetne inteligence. Na predavanju bo spregovoril o zgodovinskem razvoju umetne inteligence s ključnimi prispevki in avtorji, nadaljeval pa bo z vprašanjem, kako umetna inteligenca sploh deluje. Od odgovora na to vprašanje bo odvisno tudi to, kakšen odnos moramo vzpostaviti do te tehnologije. Predavanje se bo začelo ob 20.30 v Peterlinovi dvorani v Trstu (Ulica Donizetti 3).

Dr. Ženko je redni profesor za filozofijo kulture in znanstveni svetnik na Univerzi na Primorskem. Trenutno je vodja Delovne skupine za ustanovitev Centra za umetno inteligenco na univerzi in obenem član Delovne skupine za umetno inteligenco Evropskega združenja univerz (EUA).

Umetna inteligenca je lahko močno in koristno orodje tako kot vse tehnologije, vendar tudi sama s seboj prinaša tveganja in škodljive učinke, katerih se je pri uporabi treba zavedati. Zato je nujno, da tako razvijalci kot tudi uporabniki ta orodja uporabljamo odgovorno in preudarno, predvsem pa kompetentno in etično.

Etika umetne inteligence je danes hitro razvijajoče se področje, brez katerega si uporabe umetne inteligence ni mogoče več predstavljati.

Skip to content