Domov 5 Konfucijeva učilnica 5 Konfucijeva učilnica Koper na ogledu razstave Azija sredi Ljubljane

Konfucijeva učilnica Koper na ogledu razstave Azija sredi Ljubljane

27. junija, 2024

V soboto, 22. junija, so se študentje in tečajniki Konfucijeve učilnice Koper (KUK UP) odpravili na izlet v Slovenski etnografski muzej, kjer so si ogledali razstavo Azija sredi Ljubljane, po kateri jih je popeljala vodja projekta dr. Helena Motoh.

Razstava Azija sredi Ljubljane zajema okoli 130 predmetov in prikazuje zanimivo zgodbo avstro-ogrskega mornariškega oficirja Ivana Skuška ml., ki se je pred dobrimi sto leti iz vojnega ujetništva vrnil v Ljubljano s svojo ženo Japonko Tsuneko Kondō Kawase in se je kasneje preimenovala v Marijo Skušek). Domov sta pripeljala bogato zbirko kitajskih in japonskih predmetov z idejo, da bi ustanovila muzej azijskih kultur, kar pa se žal ni uresničilo, zato sta predmete hranila in razstavila kar v svojem stanovanju, da sta jo lahko predstavljala obiskovalcem. 

Tako so si na sprehodu po razstavi udeleženci lahko ogledali rekonstruirano dnevno sobo Skuškovih, maketo neuresničene izgradnje kitajske stavbe, izbrane pohištvene kose in številne izjemne predmete iz Skuškove zbirke, kot so na primer veliko rezljano stojalo z ogledalom, zbirka budističnih kipcev, vezena dvorna oblačila ter zbirka nenavadnih kitajskih predmetov, ki je imela v domu Skuškovih posebno mesto (med njimi izstopajo pribor za uživanje opija, golobje piščali in glasbila). Nenazadnje pa smo spoznali tudi virtualno simulacijo muzejskih predmetov in spoznali proces raziskovanja s pomočjo 3D-modeliranja.

Udeleženci izleta so potem še uživali v odlični hrani, ki so jim jo pripravili za kosilo v ljubljanski restavraciji Chang. Z dogodkom je KUK UP letos zaokrožila študijsko leto s poglobljenim spoznavanjem kitajske kulture v slovenskem okolju.

Foto: Blaž Verbič in Val 202

Skip to content